Eerste verkenning van de leeromgeving

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
 
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
 

Inleiding

In deze inleidende pagina's bespreken we een aantal belangrijke beeldschermen en functies van Toledo. Wanneer dit je eerste kennismaking met Toledo is, bieden onderstaande toelichtingen je de noodzakelijke informatie om nadien vlot de onderwerpen op de andere pagina's van dit zelfstudiepakket te begrijpen.

1. De Portaalpagina

Bij het opstarten van Toledo verschijnt de zogenaamde 'Portaalpagina'. Deze pagina kan je op twee manieren bekijken, waarbij je van de ene weergave naar de andere kan overstappen door op de knoppen te klikken. Beide weergaven van de Portaalpagina bevatten dezelfde informatie, enkel het uitzicht verschilt ('Tegelweergave' of 'Lijstweergave').

Je kan op elk moment zeer snel naar de portaalpagina terugkeren, omdat boven elk Toledo-beeldscherm een knop 'Portaal' wordt weergegeven in de menubalk. Bij het aanklikken van deze knop kom je steeds bij onderstaand beeldscherm terecht.

Klik in onderstaande figuur op de verschillende onderdelen van de portaalpagina om een toelichting bij dit onderdeel te vinden. Je muiswijzer zal daartoe, bij het aanwijzen van een onderdeel, wijzigen in

Afbeelding portaalpagina

2. Knop 'Toledo'

Klikken op de knop 'Toledo' brengt je, vanuit al de Toledo-pagina's, waarop deze knop voorzien is, steeds terug naar de portaalpagina (http://toledo.kuleuven.be/portal/#/home)

3. Zoekfunctie

  1. Achter elk type vindplaats ('Course type', 'File type',...) wordt het aantal zoekuitkomsten weergegeven
  2. Je kan de zoekuitkomsten op tal van manieren beperken door de 'types' vindplaatsen, waarvan de uitkomsten moeten worden opgelijst, aan te vinken. 
  3. Daarenboven kan je zoekuitkomsten beperken tot de maand waarin het item voor het laatst werd gewijzigd ("Last modification')
  4. Gebruik de koppelingen 'Less' of 'More' onder een type om meer of minder vindplaatsen te kunnen selecteren
  5. Onder elke zoekuitkomst wordt datum en het uur van de laatste wijziging van het item getoond
  6. Door op een blauwkleurige koppeling naar een bestand te klikken, wordt het betreffende bestand geopend
  7. Klikken op de verwijzing naar de vindplaats, opent daarentegen de pagina in de leeromgeving waarin de verwijzing naar het bestand, functie of tool voorkomt


In onderstaande tabellen worden de 'gebieden' (inhoudsgebieden, functies of tools), die door de zoekfunctie worden doorzocht, opgelijst. In de eerste tabel de gebieden, die wél worden doorzocht, en in de tweede tabel deze die niet worden doorzocht.

Noot: Bij het opstellen van onderstaande tabellen was enkel een Beta-versie van de zoekfunctie beschikbaar.  Het is dus niet uitgesloten dat in de uiteindelijke versie nog meer functionaliteit aan de zoekfunctie werd meegegeven.

Vindplaats
Toelichting
Leeromgevingen
Alle leeromgevingen waarin je bent ingeschreven (ook niet beschikbare)
Toledo-cursussen, Toledo-communities, B-cursussen, x-Toledocursussen (ook gearchiveerde)
Inhoudsgebieden
Items
item-namen en -inhoud
Lege pagina's
pagina-namen en -inhoud
Bijgevoegde bestanden
bestandsnaam en inhoud
Mappen
mapnamen en -toelichtingen
Elektronische opdrachten
opdracht-namen, -toelichtingen en bijgevoegde bestandsnamen
Toetsen
toets-namen en -beschrijving
Web-koppelingen
koppelingnaam
Group- Peer and Selfassessment
GPS-naam
Leermodules
naam, inhoud op pagina's en bijgevoegde bestandsnamen
Turnitin
naam van de opdracht en instructies
Scorm-pakketten
naam van de Scormkoppeling
Toledo-Wiki
naam en toelichting
Bestandstypes
Word-documenten, Excel-werkbladen, PowerPointpresentaties, PDF-bestanden, MP4-video's,... bestandsnaam en bestandsinhoud (inhoud van Word-documenten, presentaties, werkbladen,...
Afbeeldingen
Bestandsnamen van afbeeldingen: .jpg   .gif   .png   ...

Volgende gebieden, functies en tools worden niet doorzocht:

Niet gevonden
Toelichting
Koppelingen in het cursusmenu
 
Mededelingen
 
Content collection
 
Tekst van toetsvragen en toetsinstructies
 
Discussiebijdragen
maar een discussieforum heeft een eigen zoekfunctie
Webkoppelingen
noch de beschrijving van webkoppelingen en webadressen
Dagboeken
inhoud wordt niet doorzocht
Blogs
inhoud wordt niet doorzocht
Toledo-Wiki's
inhoud wordt niet doorzocht
Associatie-Wiki's
bestaan geheel buiten Toledo, maar hebben eigen zoekfunctie
Opgeladen materiaal in Videolab
maar Videolab heeft eigen zoekfunctie
Groepen
groepsnamen
Contactpersonen
noch namen, noch aantekeningen
Elektronische Portfolio's maar portfolio's hebben een eigen zoekfunctie voor portfolio-namen en -beschrijvingen

 

4. Knop 'Home'

Klikken op de knop 'Home' brengt je, eveneens vanuit al de Toledo-pagina's, waarop deze knop voorzien is, evenzo terug naar de portaalpagina (http://toledo.kuleuven.be/portal/#/home)

5. Knop 'UCLL webmail'

Om de intranetpagina van UCLL te openen, van waaruit je in de 'Quicklinks' je webmail kan starten, klik je op de knop 'UCLL webmail'

6. Knop 'Berichten'

  1. De knop 'Berichten' geeft (op een ronde, roodkleurige achtergrond) aan, wanneer deze knop nog niet eerder werd aangeklikt, hoeveel nieuwe berichten ('Mededelingen') door cursusleiders en communitybeheerders gepost werden, sinds de laatste keer dat je deze knop aanklikte.
  2. Door deze knop aan te klikken, wordt een submenu geopend dat de laatste berichten toont, die je werden toegezonden vanuit de Toledo-cursussen en -communities waarvoor je bent ingeschreven of waarvan je lid bent.
  3. Deze berichten worden aflopend geordend op datum van verzending door de cursusleider of communitybeheerder: het jongste bericht eerst.
  4. Berichten, die je nog niet eerder gezien hebt - omdat ze gepost werden nadat je de knop voor het laatst hebt aangeklikt - worden gemarkeerd met een blauwe bol
  5. Door in een bericht te klikken, wordt de betreffende cursus of community meteen geopend, waarbij de pagina 'Mededelingen' van deze leeromgeving verschijnt. Je kan de volledige inhoud van de mededeling dan meteen doorlezen.

  6. Wanneer je eerdere berichten wil inkijken, klik je als vanzelfsprekend op de knop 'Bekijk alle berichten':

    1. Je komt vervolgens in een overzicht van alle je toegezonden berichten terecht, voor zover deze berichten inmiddels nog steeds beschikbaar zijn. Cursusleiders en communitybeheerders moeten namelijk de beschikbaarheid van een bericht (standaard 14 dagen) beperken door een einddatum (vervaldatum) voor het bericht in te stellen.
    2. De berichten worden geordend in verschillende periodes: 'Vandaag', 'Gisteren', 'Vorige week', 'Vorige maand', 'Vorig jaar',...
    3. Achter de aanduiding van een periode wordt het aantal nieuwe - door jou nog niet gelezen mededelingen - aangegeven
    4. De kleur van de berichten is in overeenstemming met de kleur, die je in de portaalpagina aan de cursus of community hebt gegeven (zie verder)

    1. Je kan een bericht verbergen, door op de knop 'Verwijderen' te klikken. Een verwijderde bericht kan je terug zichtbaar en actief maken door meteen op de knop 'Herstel' te klikken.
  1. Om snel een bericht op te zoeken, kan je in het invoerveld 'Filter je berichten' een deel van de naam van de berichtopsteller (docent) of de berichttitel intikken. Tijdens het intikken worden de getoonde berichten meteen beperkt tot diegene die aan je zoekterm voldoen.

  1. Je kan het aantal getoonde berichten tevens verfijnen door de keuzelijst 'Geen filters geselecteerd' open te klikken. Daardoor kan je bepalen welke berichten je in het overzicht wenst te behouden.
  2. Een klik op de knop 'Instellingen' toont een optie 'Beheer berichten', die bij het aanklikken het beeldscherm 'Meldingsinstellingen bewerken' opent

  1. Dit beeldscherm laat je onder meer toe om voor een Toledo-cursus (links onderaan in bovenstaande figuur) of Toledo-community (rechts onderaan) op te geven welke berichten je vanuit deze cursus of community (ook 'organisatie' genoemd) wenst te ontvangen. Klik daartoe op de naam van de cursus of community waarvoor je dat wil instellen.
  2. Toledo opent daardoor het beeldscherm 'Huidige meldingsinstellingen' waarin je voor elk type melding kan aanvinken:
    1. Of deze melding op de portaalpagina gesignaleerd moet worden, bij wijze van een oplopend nummertje achter de knop 'Berichten'
    2. Of deze melding per mail naar jou moet worden toegestuurd
    3. Of je deze melding op je mobiel apparaat wil ontvangen
  3. Als je meer wil weten over de betekenis van de verschillende meldingstypes, klik dan op de koppeling 'Meer informatie over meldingen' in de kop van pagina
  4. Klik op de knop 'Verzenden' wanneer je de gewenste meldingsinstellingen hebt ingesteld

7. Knop 'Updates'

  1. De knop 'Updates' geeft toegang tot nieuwe en gewijzigde items (documenten), portfolioberichten, toetsen, discussiefora,... die aan de leeromgevingen werden toegevoegd.
  2. Door deze knop aan te klikken, wordt een submenu geopend waarin de laatste updates (toevoegingen en wijzigingen) getoond, die je werden aangebracht in de Toledo-cursussen en -communities waarvoor je bent ingeschreven of waarvan je lid bent.
    Updates, die je nog niet eerder hebt geopend, worden gemarkeerd met het symbool .
  3. De updates worden aflopend geordend op de datum waarop ze werden aangebracht door de cursusleider of communitybeheerder: de meest recente update eerst.
  4. Door in een update te klikken, wordt de betreffende cursus of community meteen geopend, waarbij de pagina van deze leeromgeving, waarin de toevoeging of wijziging werd aangebracht, verschijnt. Het symbool wordt dan niet langer in het overzicht weergegeven.
  5. Wanneer je eerdere updates wil inkijken, dan diegene die in het overzicht getoond worden, klik je als vanzelfsprekend op de knop 'Bekijk alle updates' :

    1. Je komt vervolgens in een overzicht van alle updates terecht.
    2. De updates worden geordend in verschillende periodes: 'Vandaag', 'Gisteren', 'Vorige week', 'Vorige maand', 'Vorig jaar',...
    3. Achter de aanduiding van een periode wordt het aantal nieuwe - door jou nog niet gelezen updates - aangegeven
    4. De kleur van de berichten is in overeenstemming met de kleur die je in de portaalpagina aan de cursus of community hebt gegeven

    1. Je kan een bericht, waarin een update gemeld wordt, verbergen, door op de knop 'Verwijderen' te klikken. Een verwijderde update kan je terug zichtbaar en actief maken door meteen op de knop 'Herstel' te klikken.
  1. Om snel een updatebericht op te zoeken, kan je in het invoerveld 'Filter je updates' een deel van de naam van de docent of de titel van de update intikken. Tijdens het intikken worden de getoonde updates meteen beperkt tot diegene die aan je zoekterm voldoen.

  1. Je kan het aantal getoonde berichten tevens verfijnen door de keuzelijst 'Geen filters geselecteerd' open te klikken. Daardoor kan je bepalen welke updates je in het overzicht wenst te behouden.
  2. Een klik op de knop 'Instellingen' toont een optie 'Beheer berichten', die bij het aanklikken het beeldscherm 'Meldingsinstellingen bewerken' opent. Dit beeldscherm werd eerder reeds besproken. Het laat je toe in te stellen van welke updates je op de hoogte wil worden gebracht.

8. Module 'Updates en berichten'

Sedert juli 2018 werd aan de portaalpagina de module 'Updates en berichten' toegevoegd, waarin de (nieuwe) berichten en updates van de leeromgevingen waarin je bent ingeschreven worden uitgelijst: toegevoegde items, elektronische of Turnitin-opdrachten, mededelingen, enzovoort.

Deze module kan het aanklikken van de voornoemde knoppen 'Berichten' en 'Updates' beperken.

 

9. Knop 'Systeemopties'

De knop 'Systeemopties' geeft je initialen weer. Klikken op deze knop opent een submenu, waarvan we de opties hierna overlopen.

Account

9.1 Optie 'Profiel'

  1. Klik op de menu-optie 'Profiel' om een gelijknamige pagina te openen, waarin je gebruikersgegevens worden getoond.
  2. De koppeling 'Geavanceerd' opent een overzicht van de je toegekende permissies: een (lange) opsomming van alle Toledo-functies waartoe je toegang hebt verkregen van de systeembeheerders.

Account

  1. In de sectie 'Persoonlijke RSS URL' wordt een koppeling getoond, die je kan gebruiken om meldingen vanuit Toledo op je smartphone of tablet te ontvangen, waardoor je Toledo niet eens hoeft te openen op je mobiel apparaat om berichten aangaande nieuwe toevoegingen te ontvangen.
    Klik hier om in Toledopedia meer info aangaande het gebruik van RSS te vinden.

9.2 Optie 'Meldingsinstellingen'Meldinginstellingen

Deze optie brengt je andermaal bij de pagina 'Meldingsinstellingen bewerken', die reeds eerder op deze pagina besproken werd.

9.3 Optie 'Taal'

De ingestelde taalmodule van Toledo bepaalt in welke taal de knoppen, koppelingen, tabbladen en helpschermen zijn opgesteld. De taalmodule kan je zelf instellen.

Standaard wordt Toledo met een Engelstalige interface (beeldschermlayout) geopend, waardoor alle teksten, toelichtingen, knoppen, menuopties,.. in het Engels worden weergegeven. Binnen de UCLL wordt echter als standaard een Nederlandstalige interface voorgestaan.

Je kan als Toledo-gebruiker er bijgevolg voor kiezen om de Nederlandse taalmodule van Toledo te activeren. Dit heeft als voordeel dat - wanneer je docent Toledo opent in een klaslokaal - je de interface van Toledo kan afstemmen op deze van je docent.

Noot: In Toledo kan je een taalpakket kiezen op twee verschillende niveaus:

  1. Elke gebruiker (student, docent,...) kan ervoor kiezen om - zoals op deze pagina wordt uitgelegd - de leeromgeving in zijn geheel met een Nederlandstalige interface te bekijken. Daardoor worden de portaalpagina van Toledo (met inbegrip van alle andere functies en modules die vanuit de portaalpagina worden geactiveerd), maar ook de Toledo-cursussen, Toledo-organisaties en helpschermen in de gekozen taal weergegeven.
  2. Een docent kan voor één Toledo-cursus of community (organisatie) een taalpakket kiezen dat standaard wordt gebruikt wanneer studenten de cursus openen. Een docent kan zelfs afdwingen (bijvoorbeeld voor een taalcursus) dat studenten de door hem/haar ingestelde taal voor déze cursus of organisatie niet kunnen wijzigen.

Je kan de taal van de interface wijzigen door in het submenu van de knop 'Systeemopties' , die je initialen weergeeft, op de knop 'Nl' of 'En' te klikken achter de melding 'Taal'.

Vanaf dan verschijnt de interface van Toledo in de gekozen taal.

9.4 Optie 'Positie infotegels'Meldinginstellingen

Account

 

9.5 Optie 'Afmelden'Meldinginstellingen

Wanneer je Toledo wil verlaten kan je jezelf best eerst afmelden door deze optie aan te klikken, zodat geen andere gebruikers - wanneer je de PC waarop je aan het werk bent verlaat - toegang tot jouw leeromgevingen kunnen verkrijgen.

Zoals de melding aangeeft, die na het aanklikken van de optie 'Afmelden' verschijnt, kan je daarenboven de browser, waarin je Toledo hebt geopend, best helemaal afsluiten.

Account

10. Menu 'KU Loket'KULoket

Het eerste menu in de navigatiebalk is deze welke je toegang geeft tot KULoket. Voor studenten worden bij het openen van dit menu meerdere rechtstreekse koppelingen naar onderdelen van KULoket als menu-opties van het vervolgmenu aangeboden.

Account

In het KULoket kan je onder meer:

  1. De ECTS-fiches van de opleidingsonderdelen, waarvan je titularis bent, bewerken
  2. Je onderwijstaken beheren
  3. Klaslijsten opvragen
  4. Examenlijsten opvragen
  5. Examenquoteringen invoeren
  6. Examenstatistieken inkijken
  7. ...

11. Menu 'Bestanden en portfolio's'KULoket

Het menu 'Bestanden en portfolio's' opent bij het aanklikken twee opties aangaande het beheer van bestanden in het Content Management Systeem (CMS) van Toledo, enerzijds, en het beheer en gebruik van elektronische portfolio's, anderzijds.

We overlopen de gebruiksmogelijkheden van beide opties in het vervolgmenu.

Account

 

Noot: de vermelding 'Blackboard' verwijst naar de naam van het (Amerikaans) bedrijf dat de leeromgeving 'Toledo' ontwikkelt. In de Associatie KULeuven wordt het computerprogramma 'Blackboard' echter 'Toledo' genoemd, wat staat voor 'Toetsen en Leren Doeltreffend Ondersteunen'.

11.1 Optie 'Blackboard bestanden'Optie 'Bestanden'

De optie 'Blackboard bestanden' brengt je bij het Content Management System (CMS) van Toledo. In het CMS worden alle bestanden bewaard, die je onder meer aan items of leerpaden in je cursussen of communities toevoegt (als 'bijlagen').

Met 'bestanden' worden hier dan bedoeld: MS Word-documenten, Excel-werkmappen of PowerPoint-presentaties, foto's en afbeeldingen, video's,...

Ook wanneer je bestanden aan een Elektronisch Portfolio toevoegt, worden deze in het CMS opgeslagen.

Meer informatie aangaande het gebruik van het CMS kan je hier vinden.

Account

 

11.2 Optie 'Blackboard portfolio's'Optie 'Bestanden'

Om meteen een overzicht van al je portfolio's in te kijken, kan je de optie 'Blackboard portfolio's' selecteren, die je naar de pagina 'Mijn porfolio's' voert. Vanuit deze pagina kan je portfolio's aanmaken, en beheren.

Account

 

Elders in deze zelfstudiepakketten aangaande Toledo kan je meer informatie vinden betreffende het 'Werken met elektronische portfolio's' als docent.

Ook je studenten kunnen in het zelfstudiepakket 'Toledo voor studenten' dergelijke toelichting vinden.

Account

12. Menu 'Tools'KULoket

Het menu 'Tools' opent bij het aanklikken een aantal opties aangaande 'externe' tools, die je bij wijze van uitbreiding van Toledo kan gebruiken.

We overlopen kort de gebruiksmogelijkheden van de opties in het vervolgmenu.

Account

12.1 Optie 'Tolinto'Optie 'Bestanden'

"Tolinto is een internettoepassing waarmee men studenten en/of personeelsleden kan laten inschrijven voor allerlei 'evenementen' (events). Een dergelijk event kan bijvoorbeeld een studiebegeleidingssessie, een tussentijdse toets, een spreekuur, een nabespreking van een examen, een reeks seminaries, een reeks thema's voor groepswerk, een bestellijst voor een boek of een excursie zijn. Deze inschrijvingstool is enkel beschikbaar binnen Toledo."

Bron: Tolinto-documentatie, https://wiki.associatie.kuleuven.be/toledopedia/index.php/Tolinto

Account

 

Klik hier voor de handleiding over het gebruik van Tolinto.

12.2 Optie 'Videolab'Optie 'Bestanden'

OPGELET:

Vanaf 2019 kunnen er geen video's meer worden opgeladen in Videolab, maar alle in Videolab opgeladen video's blijven tot nader order bewaard en beschikbaar.

Videolab wordt nu reeds vervangen door Kaltura waarin video's kunnen worden opgeladen, bewerkt en beschikbaar gesteld voor studenten.

Er is evenwel geen dringende noodzaak om je bestanden over te zetten van Videolab naar Kaltura. Alvorens de Videolab definitief verdwijnt, zullen de daarin opgeladen video's op geautomatiseerde wijze overgezet worden naar Kaltura.

Account

Bron: Videolab-handleiding, https://wiki.associatie.kuleuven.be/toledopedia/index.php/Videolab

Account

 

Een uitgebreide handleiding aangaande Videolab kan je vinden op bovenstaand webadres of op de helppagina van Videolab (https://videolab.avnet.kuleuven.be/secure/help/) waarop je tevens een heel aantal videotutorials kan bekijken.

12.3 Optie 'Blogs'Optie 'Bestanden'

Deze menu-optie brengt je bij je 'WordPress Dashboard' van waaruit je je eigen blogs kan aanmaken, onderhouden en delen, volledig buiten Toledo.

Documentatie aangaande het bouwen van een blog kan je vinden op webadres: http://codex.wordpress.org/Dashboard_Screen.

Account

 

Echter, biedt Toledo eveneens de mogelijkheid aan om een blog aan te maken per student, per groep studenten of voor alle studenten, ingeschreven in je cursus of community. Meer info aangaande deze Toledo-weblogs kan je hier vinden.

12.4 Optie 'Wiki's'Optie 'Bestanden'

Je kan je eigen wiki's bouwen via de wiki-service van de KULeuven. De menu-optie 'Wiki's' van het menu 'Tools' brengt je daartoe bij de 'Wiki beheertoepassing' van waaruit je je eigen wiki kan aanvragen.

Naast deze 'externe' wiki-service, waarnaar je vanuit Toledo kan linken, zodat je deze kan delen met je studenten of andere docenten, beschikt Toledo over een eigen 'Blackboard wiki'. Aangaande deze 'interne' wiki kan je een omstandige toelichting vinden op déze webpagina van het zelfstudiepakket 'Werken met wiki's, weblogs en journalen'.

Account

 

12.5 Optie 'Limo'Optie 'Bestanden'

De menu-optie 'Limo' brengt je bij de portaalpagina van het online bibliotheekprogramma 'Limo'. Klik op het logo van de UCLL om je zoektocht naar relevante bronnen aan te vangen.

Account

 

Limo bundelt de collectie van alle bibliotheken, die aangesloten zijn bij het Libis-netwerk - o.a. alle bibliotheken van de associatie KULeuven - en een selectie van e-bronnen. De link naar het programma in Toledo geeft aan dat het ook van thuis uit voor studenten en docenten van de UCLL benaderbaar is.

12.6 Optie 'Blackboard kalender'Optie 'Bestanden'

Deze menu-optie opent bij het aanklikken de kalender, die door Blackboard werd ontwikkeld.

In deze kalender worden de agenda's van alle Toledo-cursussen en -communities samengebracht, waardoor een student een overzicht heeft op alle agendaberichten die door de verschillende docenten, van de cursussen en communities waarvoor hij/zij is ingeschreven, werden ingevoerd.

Account

 

Een bespreking van alle mogelijkheden van de Blackboard-kalender kan je vinden op déze pagina van het zelfstudiepakket 'Interactie'.

12.7 Optie 'Kaltura - Mijn Media'Optie 'Bestanden'

Account

Bron: https://wiki.associatie.kuleuven.be/toledopedia/index.php/Kaltura

Het nieuwe videoplatform Kaltura is bereikbaar vanuit deze optie. Ze brengt je bij het startpunt van Kaltura 'Mijn Media'.

Account

Een uitgebreide handleiding aangaande het gebruik van Kaltura kan je vinden in Toledopedia op webadres:

https://wiki.associatie.kuleuven.be/toledopedia/index.php/Kaltura

 

13. Menu 'Mijn instelling'Optie 'Bestanden'

Account

 

 

14. Menu 'Beheer'KULoket

Het menu 'Beheer' opent een vervolgmenu met een aantal opties aangaande het beheer van (je) Toledo-cursussen en -communities:

We overlopen de gebruiksmogelijkheden van deze opties in het vervolgmenu en verwijzen daarbij naar de pagina's in het zelfstudiepakket 'Toledo' met een diepgaande toelichting.

Account

 

14.1 Optie 'Inschrijven'Optie 'Bestanden'

Deze optie brengt je bij de inschrijfmodule van Toledo, waarin je Toledo-cursussen en -communities kan opzoeken en jezelf daarin inschrijven, althans indien de eigenaar van deze leeromgeving dit toestaat.

Meer info over deze module kan je hier vinden.

Account

14.2 Optie 'Uitschrijven'Optie 'Bestanden'

Deze optie brengt je bij de uitschrijfmodule van Toledo, waarmee je jezelf in Toledo-cursussen en -communities kan uitschrijven, behalve:

Klik hier voor meer info aangaande deze uitschrijfmodule

Account

14.3 Optie 'Beschikbaarheid cursussen en communities'Optie 'Bestanden'

Om Toledo-cursussen en -communities toegankelijk te maken voor je studenten, moet de beschikbaarheidsvariabele op 'Beschikbaar' worden gezet. Dit is belangrijk en ook noodzakelijk, omdat bij de start van elk academiejaar elke Toledo-cursus, maar ook de 'jaarlijkse' Toledo-communities gekopieerd worden naar een nieuwe versie (zonder studenten, noch studentgegevens zoals discussiebijdragen, wikipagina's, quoteringen in het Grade Book, opgeladen werkstukken, enzovoort). Daarbij wordt de nieuwe versie automatisch op 'Onbeschikbaar' gesteld zodat studenten de leeromgeving niet kunnen betreden, totdat je klaar bent met het aanpassen van de leeromgeving aan het nieuwe academiejaar om ze 'Beschikbaar' te maken.

Het beschikbaar stellen van je leeromgeving kan je onder meer instellen door op de optie 'Beschikbaarheid cursussen en communities' te klikken in het vervolgmenu 'Beheer'.

Hoe je met het daardoor geopende beeldscherm aan de slag gaat, kan je hier vinden.

Account

14.4 Optie 'Community aanmaken'Optie 'Bestanden'

Deze optie brengt je bij de gelijknamige pagina waarin je de eigenschappen van een nieuwe community kan definiëren en vervolgens deze nieuwe leeromgeving kan aanmaken.

Elders in dit zelfstudiepakket kan je vinden hoe dit in zijn werk gaat.

Account

 

14.5 Optie 'communities beheren'Optie 'Bestanden'

communities, waarvan je beheerder bent, kan je via deze optie beheren:

Meer info kan je hier vinden.

Account

 

14.6 Optie 'Inschrijfopties cursussen en communities'Optie 'Bestanden'

Deze optie brengt je bij de pagina 'Cursus/community: afscherming' waarin je voor alle cursussen en communities waarvan je eigenaar bent, kan instellen of studenten en personeelsleden zich al dan niet zélf in de leeromgeving kunnen inschrijven.

Meer info over deze pagina kan je hier vinden.

Account

14.7 Optie 'Externe accounts'Optie 'Bestanden'

Soms wil je personen toegang geven tot een leeromgeving, die echter niet kunnen inloggen in Toledo, omdat ze geen personeelslid, noch student zijn van de Associatie KULeuven.

Toledo biedt voor dergelijke situaties de mogelijkheid om 'Externe accounts' aan te maken waardoor bijvoorbeeld externe experten, stageleiders, mentoren, ... toch een wachtwoordbeveiligde toegang tot de leeromgeving wordt verschaft.

Meer informatie aangaande deze procedure kan je hier vinden.

Account

15. Menu 'Help'KULoket

Het menu 'Help' opent een vervolgmenu met een drietal opties:

Account

15.1 Optie 'UCLL (personeel)'Optie 'Bestanden'

Klik op deze optie om de helppagina van de UCLL te openen waarin je onder meer kan vinden:

Account

 

15.2 Optie 'Rondleiding portaal'Optie 'Bestanden'

Selecteer deze optie om een korte rondleiding aangaande de portaalpagina te starten. Je kan de tour voortijdig afbreken door rechtsboven op de sluitknop Optie 'Bestanden' te klikken.

Account

15.3 Optie 'Rondleiding updates'Optie 'Bestanden'

Selecteer deze optie om een korte rondleiding aangaande het opzoeken en inkijken van 'Updates' (gewijzigde of nieuwe items die aan de leeromgevingen werden toegevoegd) te starten.

Account

16. Zoekbalk

Gebruik de zoekbalk om een cursus of community, waarin je bent ingeschreven, snel op te zoeken in het overzicht van je leeromgevingen.

Zodra je een letter in de zoekbalk intikt, worden in het overzicht enkel de leeromgevingen getoond waarvan in de titel de ingetikte letter voorkomt. Op deze wijze kan je de gewenste leeromgeving snel terugvinden.

Account

17. Menu 'Filters'

Je kan het opzoeken verder verfijnen door één van de opties in het menu 'Filters' aan te klikken, die elk het aantal getoonde leeromgevingen in het overzicht beperken:

Account

AccountOpgelet:

  1. Telkens je een filter selecteert , wordt het aantal actieve filters weergegeven in de kop van de keuzelijst
  2. Eerder aangezetten filters worden op een blauwe achtergrond weergegeven in de keuzelijst
  3. Je kan een eerder aangezette filter weer uitzetten door de filternaam aan te klikken
  4. Wanneer je Toledo verlaat en nadien weer opstart, dan zijn de eerder aangezette filters nog steeds actief

 

18. Knop 'Toon tegelweergave'

Klikken op de knop 'Tegelweergave' zorgt ervoor dat de leeromgevingen, waarin je bent ingeschreven, worden weergegeven als tegels.

Account

19. Knop 'Toon lijstweergave'

Klikken op de knop 'Lijstweergave' zorgt ervoor dat de leeromgevingen, waarin je bent ingeschreven, worden weergegeven in een lijst.

Account

20. Knop 'Instellingen'

De knop 'Instellingen' opent een menu, waarmee je:

Account

21. Knop 'Favorieten'

De knop 'Favorieten' zet de markering van een leeromgeving als favoriet 'aan' of 'uit'. Wanneer je een leeromgeving markeert als een favoriet, door de knop aan te klikken, dan verschijnt deze leeromgeving vanaf dan bovenaan in het tegeloverzicht en ook in de lijstweergave.

Bij een favoriet kleurt de knop 'Favorieten' geel in de plaats van wit .

Gebruik favorieten om vaak gebruikte leeromgevingen snel terug te vinden.

Account

Noot: na het toevoegen van een favoriet kan het nodig zijn om de webpagina te vernieuwen, om de deze wijziging zichtbaar te maken.

Tip: wanneer je enkel je favorieten in de tegel- of lijstweergave wil oplijsten in het cursusoverzicht, selecteer dan in het vervolgmenu van de keuzelijst 'Filters' de optie 'Favorieten'. Alle andere leeromgevingen, waarin je bent ingeschreven, blijven dan tijdelijk verborgen.

22. Een leeromgeving openen

Om één van de weergegeven leeromgevingen te openen, klik je in de lijstweergave op de titel van de leeromgeving. In de tegelweergave klik je op of naast de titel van leeromgeving of in het gekleurde gedeelte bovenaan.

22.1 Beschikbare leeromgevingen

Je kan enkel leeromgevingen openen die op dat moment 'Beschikbaar' zijn. Beschikbare Toledo-cursussen en -communities zijn in de tegelweergave ingekleurd.

Account

LET OPNa het opstellen van het ISP duurt het soms nog tot de volgende dag alvorens de cursuskoppelingen in Toledo verschijnen, maar doorgaans zijn de cursuskoppelingen vrijwel onmiddellijk beschikbaar!

22.2 Onbeschikbare leeromgevingen

Wanneer in het cursusoverzicht een cursus of community grijskleurig wordt weergegeven, dan betekent dit dat de betreffende cursusleider of communitybeheerder (docent) de cursus (nog) niet toegankelijk heeft gemaakt voor studenten.  Je kan dus enkel Toledo-cursussen openen die op een gekleurde achtergrond worden weergegeven.


Account

Als een Toledo-cursus of community met een grijskleurige achtergrond verschijnt, dan kan je enkel aan de betreffende docent vragen om deze cursus ‘Beschikbaar’ (toegankelijk voor studenten of deelnemers) te maken, want niemand anders dan de betreffende docent beslist over het al dan openstellen van een Toledo-cursus of community.

23. Knop 'Berichten' van een leeromgeving

  1. Onderaan in een tegel en rechts achter een titel in de lijstweergave wordt een knop 'Berichten' weergegeven, waarmee je - van de betreffende leeromgeving - de berichten ('Mededelingen'), sinds de laatste keer dat je deze knop aanklikte, kan openen.

Account

 

  1. De berichten die vanuit deze leeromgeving werden gepost worden weer opgelijst wanneer je deze knop aanklikt (zie ook hoger voor meer informatie).

Account

 

24. Knop 'Updates' van een leeromgeving

  1. Onderaan in een tegel en rechts achter een titel in de lijstweergave zit een knop 'Updates' waarmee je - van de betreffende leeromgeving - de updates, sinds de laatste keer dat je deze knop aanklikte, kan openen.

Account

  1. De updatemeldingen van de leeromgeving worden weer (zie hoger) geordend in periodes ('Vandaag', 'Gisteren', 'Deze week',..., waarbij telkens het aantal wijzigingen of toevoegen worden weergegeven
  2. Binnen elke periode worden ze geordend op datum
  3. Door een update aan te klikken, wordt in de leeromgeving de pagina geopend, waarin de wijziging of toevoeging plaatsgreep
  4. Om een updatemelding te verwijderen, klik je in de melding op de knop 'Verwijder' . En verwijderde update kan je terug zichtbaar en actief maken door meteen op de knop 'Herstel' te klikken
  5. Om het overzicht met updates te sluiten, klik je op de knop 'Sluiten' in de kop van het update-overzicht.

Account

 

25. Knop 'Informatie en instellingen'

AccountEveneens onderaan in de tegels van de tegelweergave en rechts van de titel in de lijstweergave, werd een knop 'Informatie en instellingen' aangebracht.

25.1 'Informatie' over de leeromgeving

  1. Klikken op deze knop, opent het pop-upvenster 'Informatie' waarin je tal van eigenschappen van de cursus of de community kan terugvinden, enerzijds, en een aantal instellingen en beheerfuncties kan activeren, anderzijds.
  2. In de kolom 'Informatie' kan je een aantal eigenschappen van de leeromgeving terugvinden:

    1. 'Type': 'Blackboard cursus' of 'Blackboard community'
    2. 'De volledige titel' van de cursus of community
    3. De unieke 'code' van de leeromgeving
    4. Wanneer het een Toledo-cursus betreft verschijnt een sectie 'Opleidingsonderdeel' waarin je een aanklikbare link kan aanklikken , die je bij de ECTS-fiche van de cursus brengt.
      Als het daarentegen om een community gaat, verschijnt een sectie 'Beschrijving' waarin de naam van de community nader wordt toegelicht.
    5. De 'Cursusleiders' in geval van een Toledo-cursus, die eigenaar zijn van de cursus. De 'Beheerders' indien het om een community handelt.
    6. Jouw toegekende 'rol' in de community of cursus
    7. De 'Reden van inschrijving': 'Automatisch' (wanneer het een cursus betreft waarvoor je als student een credit wil behalen of als docent titularis bent) of 'Manueel' wanneer je jezelf via de inschrijfmodule van Toledo in de cursus hebt ingeschreven.

25.2 'Instellingen' van de leeromgeving

  1. In de kolom 'Instellingen' kan je een aantal weergave-opties en beheerfuncties activeren. Sommige zijn beschikbaar voor zowel Toledo-cursussen als Toledo-communities, maar sommige zijn enkel beschikbaar voor hetzij cursussen, hetzij communities:

    1. De koppeling 'Wijzig kleur' opent een keuzelijst, waarin je de gewenste kleur van een tegel kan kiezen, met de bedoeling leeromgevingen makkelijker terug te vinden in het overzicht aan de hand van een zelf bepaalde kleurencode. De huidige kleur van de tegel wordt aangegeven met een vinkje in één van de kleurvlakken.

    Account

    1. 'Wijzig meldingsinstellingen' laat je toe om de eerder besproken opties in te stellen betreffende de meldingen, die je vanuit een cursus of community wenst te ontvangen.
    2. De koppelingen 'Wijzig afbeelding' en 'Verwijder afbeelding' onder het kopje 'Weergave-opties' geven cursusleiders en beheerders van communities de mogelijkheid om op de tegel van hun leeromgevingen een afbeelding in te voegen.

      1. Klik op 'Wijzig afbeelding' om het pop-upvenster 'Afbeelding wijzigen' te openen

        1.1 Lees in de informatiebalk onder meer dat de afbeelding zichtbaar zijn voor alle ingeschreven Toledo-gebruikers

        1.2. Lees eveneens dat de afbeelding pas zichtbaar wordt (ook voor jezelf) wanneer de leeromgeving beschikbaar  wordt gesteld, maar dat de onderstaande previews je - tijdens het invoegen van de afbeelding - tonen hoe je afbeelding er vanaf dan zal uitzien.

      2. Klik vervolgens in dit scherm op de knop 'Bladeren...'

      Account

      1. Navigeer in het daardoor geopende dialoogvenster 'Openen':
      2. 3.1 naar het station en de map waarin de gewenste afbeelding is opgeslagen

        Account

        3.2 selecteer de bestandsnaam of de miniatuurweergave van de afbeelding door deze aan te klikken

        3.3. en klik op de knop 'Openen' om het dialoogvenster te sluiten en de gekozen afbeelding onder de knop 'Bladeren...' weer te geven

      3. Op de gekozen afbeelding verschijnt vervolgens een kader waarvan je de grootte en positie op de afbeelding kan aanpassen:

        4.1 met behulp van de blauwkleurige vulgrepen in de hoeken en het midden van de kantlijnen van het kader

        Account

        4.2 door de muiswijzer op een rand van het kader te plaatsen, verandert deze in een kruisje waarmee je het kader met ingedrukte linkermuisknop naar de gewenste positie op de afbeelding kan verplaatsen

        4.3 door de muiswijzer op de afbeelding zélf te plaatsen kan je op dezelfde wijze de afbeelding naar de gewenste positie verslepen

        4.4 met behulp van de knoppen onder de afbeelding kan je op de afbeelding in- of uitzoomen

        Account

        4.5 of je kan de afbeelding verschuiven met de pijlknoppen

        4.6 en kan je de afbeelding roteren

      4. Het resultaat van je wijzigingen kan je evalueren in zowel de 'Mobiele weergave' (op smartphones en tablets) als de 'Desktop weergave'
      5. Klik op de knop 'Opslaan' om het venster 'Afbeelding toevoegen' te sluiten en het geselecteerde deel van de afbeelding te bewaren, dat vanaf dan op de tegel van de cursus of community zal verschijnen, althans wanneer de leeromgeving beschikbaar werd gesteld, zoals in het dialoogvenster 'Bent u zeker' wordt gemeld

        Account

      6. Wanneer je een eerder toegevoegde afbeelding wil verwijderen, klik je als vanzelfsprekend op de koppeling 'Verwijder afbeelding' in het pop-upvenster
      7. In het daardoor geopende dialoogvenster 'Bent u zeker' klik je vervolgens op de knop 'Ja'
      8. Je kan het pop-upvenster 'Informatie' verlaten door rechtsboven op het sluiticoon te klikken
    3. Account

    4. De koppeling 'Wijzig beschikbaarheid' opent de beheerfunctie waarmee je de eerder besproken beschikbaarheid van alle cursussen en communities kan wijzigen: enkel wanneer je cursusleider of beheerder bent van de betreffende leeromgeving (klik hier voor meer informatie).
    5. De link 'Beheer instellingen' opent de pagina 'Eigenschappen', die enkel voor een Toledo-cursus beschikbaar is, waarmee je een aantal eigenschappen van de cursus kan instellen:

      1. de titel van de cursus

        Noot: de titel van een Toledo-cursus kan je weliswaar wijzigen, maar wordt elke nacht opnieuw gesynchroniseerd met SAP, waardoor de 'oude' naam - deze die in het administratief systeem aan je cursus werd gegeven - steeds opnieuw wordt teruggezet. Je kan de cursustitel dus beter niet wijzigen.
      2. de 'Beschrijving' waarin je de titel nader kan toelichten
      3. de beschikbaarstelling, die de toegang van de cursus voor je studenten regelt,
      4. en het 'afgedwongen' taalpakket: je kan in deze keuzelijst instellen welk taal Toledo gebruikt om de interface van je cursus weer te geven ; dat is de taal waarin alle knoppen, meldingen, keuzelijsten,... worden weergegeven, ongeacht de taal die door je studenten werd ingesteld. Dit is nuttig voor bijvoorbeeld taalcursussen waarvoor je de interface van de Toledo-cursus in overeenstemming wil brengen met de taal die onderwezen wordt.

Account

    1. De koppeling 'Gebruikersbeheer' opent de pagina 'Gebruikers', waarin je ingeschreven gebruikers kan opzoeken of nieuwe gebruikers handmatig kan inschrijven. Klik hier voor meer informatie.

    Account

    1. AccountWanneer je de kolom 'Instellingen' van een Toledo-community bekijkt, beschik je over een koppeling 'Schrijf uit', waarmee je bij de pagina 'Uitschrijven' terecht komt, die je toelaat om jezelf uit cursussen en communities uit te schrijven.
      Deze pagina van de 'Uitschrijfmodule' van Toledo kwam reeds eerder aanbod.
    2. De koppeling 'Wijzig beschikbaarheid' brengt je in geval van een community weer bij de eerder besproken pagina die ook voor Toledo-cursussen wordt gebruikt om de toegang tot een leeromgeving al dan niet toe te staan
    3. De link 'Beheer instellingen' voert je, net zoals bij een Toledo-cursus, naar de pagina 'Eigenschappen' met daarin dezelfde beheermogelijkheden als bij een Toledo-cursus (zie hoger onder paragraaf 4). Echter, in geval van een community, kan je de naam van de community wél zelf aanpassen.
    4. De koppeling 'Gebruikersbeheer' geeft je weer dezelfde mogelijkheden als voor Toledo-cursussen (zie hoger onder paragraaf 5).

     

26. Knop 'Semesterinformatie'

AccountZowel in de tegelweergave als in de lijstweergave toont de knop 'Semesterinformatie', die enkel zichtbaar is bij Toledo-cursussen (en dus niet bij communities), de looptijd van het betreffende vak:

geeft aan dat het vak in het eerste semester doorgaat

geeft aan dat het vak in het tweede semester doorgaat

betekent dat het een jaarvak betreft


Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
 
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
               Laatst gewijzigd: 21/02/2020 - Erik Penen / Yasmine Coninckx