Zoeken in MS Word 2010-cursus:

Lay-out en Lettertypes

1. Leerdoel

De student moet in staat zijn documenten op te maken door gebruik te maken van verschillende lettergroottes, letterstijlen, lettertypes en regelafstanden.

2. Werkwijze

2.1. Lettergrootte instellen

Het instellen van de lettergrootte kan op drie manieren:

1. Eerder werd uitgelegd dat het gebruik van documentsjablonen en stijlen de meest aangewezen, want efficiëntste weg is om lettergrootte, lettertype, enzovoort in te stellen.

2. In het tabblad 'Start' kan je de lettergrootte instellen door:

3. Ook via het dialoogvenster 'Lettertype' kan je de lettergrootte opgeven (zie volgende paragraaf).

2.2. Letterstijl opmaken

Zoals eerder uitgelegd kunnen tekstdelen vet worden gemaakt, italic of onderlijnd worden weergegeven, met de knoppen , en .

Via het dialoogvenster 'Lettertype', kunnen nog vele andere letterstijlen worden toegepast.

  1. Selecteer in het lint achtereenvolgend
  2. het tabblad 'Start'
  3. klik in de groep 'Lettertype' op het startpictogram

  1. Het dialoogvenster 'Lettertype' wordt geopend en toont volgende secties:

    1. Tekenstijl: in de keuzelijst 'Tekenstijl' kan een aantal voor de hand liggende opmaakmogelijkheden worden geselecteerd: standaard, cursief, vet en vet én cursief.
    2. Punten: in de keuzelijst 'Punten' kan weer de tekengrootte worden ingesteld

    1. Tekstkleur: bevat een keuzelijst waarmee de tekstkleur van geselecteerde tekstdelen kan worden gewijzigd van standaard 'Zwart' naar een 'Themakleur' of 'Standaardkleur' of (via de koppeling 'Meer kleuren') naar een willekeurige kleur.

    Onderstrepingsstijl en Onderstrepingskleur: laten toe om met behulp van keuzelijsten de stijl voor onderstreping van geselecteerde tekstdelen, alsook de kleur van de onderstreping te bepalen

    1. Effecten: op geselecteerde tekstdelen kunnen tal van 'effecten' worden toegepast: doorhalen, schaduw, superscript, subscript, reliëf, verzonken,...

    1. Voorbeeld: het resultaat van je keuze keuzes wordt telkens in de sectie 'Voorbeeld' getoond

    1. Knop 'Standaard': Het dialoogvenster 'Lettertype' bevat links onderaan tevens een knop 'Standaard', die bij het aanklikken je mogelijkheid biedt om de huidige opmaak (zoals ingesteld in het dialoogvenster) toe te wijzen aan de stijl 'Standaard'.

    De stijl 'Standaard' is de stijl die voor de opmaak van de hoofdtekst in een document zorgt. In bovenstaand dialoogvenster wordt dan ook opgegeven welk documentsjabloon op dit moment door MS Word gebruikt wordt.
    Het is namelijk van dit documentsjabloon (in dit voorbeeld het sjabloon 'Normal.dotx') dat het standaardlettertype zal worden gewijzigd, overeenkomstig de huidige settings in het dialoogvenster 'Lettertype', wanneer je op 'Ja' klikt.
    Klikken op de 'Ja-knop' heeft dus tot gevolg dat alle teksten die vanaf dit moment op het documentsjabloon 'Normal' worden gebaseerd, weergegeven worden volgens de huidige settings van het dialoogvenster 'Lettertype'.

    1. Indien bovenstaande opmaakmogelijkheden van het tabblad 'Lettertype' nog niet voldoende opmaakmogelijkheden bieden, klik dan op het tabblad 'Afstand en Positie' in de kop van het dialoogvenster 'Lettertype'. Dit biedt je de mogelijkheid om de afstand tussen de letters in een tekst(deel) te verbreden of te versmallen.

    1. Klik tenslotte op de knop 'OK' wanneer je één of meerdere van de voorgaande instellingen hebt ingesteld.

2.3. Lettertype kiezen

Via het tabblad 'Start' kan in de groep 'Lettertype' het lettertype van geselecteerde tekst worden gewijzigd.

Klik daartoe de keuzelijst 'Lettertype' open met behulp van de vervolgknop en kies een ander lettertype in de keuzelijst.

Ook het dialoogvenster 'Lettertype' (zie hoger) laat toe om een gepast lettertype te selecteren.

2.4. Regelafstand binnen een alinea instellen

Veelal wordt de afstand tussen de regels binnen een alinea, zoals die standaard door MS Word wordt ingesteld, op een consequente wijze aangepast met behulp van een documentsjabloon en opmaakprofiel. 

Soms is het echter nodig deze afstand handmatig te vergroten of te verkleinen om een betere leesbaarheid of verticale uitlijning van het document te realiseren. Dit kan op twee wijzen.

2.4.1. Met de knop 'Regelafstand'

Klik op de knop 'Regelafstand' in de groep 'Alinea' van het tabblad 'Start' om een menu te openen waarin je de gepaste regelafstand kan selecteren.

2.4.2. Met het dialoogvenster 'Alinea'

  1. Klik in de groep 'Alinea' van het tabblad 'Start' op het startpictogram om het dialoogvenster 'Alinea' te openen.

  1. In de sectie 'Afstand' van dit dialoogvenster laat de keuzelijst 'Regelafstand' toe om de regelafstand (interlinie) in te stellen op 'Enkel', 'Anderhalf' of 'Dubbel'. 

Voor een grotere nauwkeurigheid kan één van de opties 'Ten minste', 'Exact', 'Meerdere' worden verkozen, waarbij telkens in het invoerveld 'Op:' de exacte afstand tussen de regels moet worden opgegeven.

2.5. Witruimte tussen alinea's instellen

In diezelfde sectie 'Afstand' van het dialoogvenster 'Alinea', kan via de keuzelijsten 'Voor:' en 'Na:' worden opgegeven hoeveel lege ruimte (uitgedrukt in 'punten') respectievelijk vóór of achter een alinea moet worden voorzien. 

Dit is handig om de afstand tussen bijvoorbeeld een titel en het daaropvolgende tekstblok te vergroten door de afstand 'Na' van de titel te vergroten (of de afstand vóór het tekstblok te vergroten). 

Deze werkwijze voorkomt tevens dat achter paragrafen een extra terugloop (door te drukken op de Enter-toets van het toetsenbord) moet worden ingevoerd.

Regelafstand Resultaat
Enkel Maakt voor elke regel een regelafstand die groot genoeg is voor het grootste lettertype op de regel, plus een beetje extra ruimte. De hoeveelheid extra ruimte hangt af van het gebruikte lettertype.
Anderhalf Maakt voor elke regel een regelafstand die anderhalf maal zo groot is als die van regelafstand 1. Als tekst van 10 punten bijvoorbeeld een regelafstand 1,5 heeft, is de regelafstand ongeveer 15 punten.
Dubbel Maakt voor elke regel een regelafstand die tweemaal zo groot is als die van regelafstand 1. Als tekst van 10 punten bijvoorbeeld een regelafstand 2 heeft, is de regelafstand ongeveer 20 punten.
Ten minste De minimale regelafstand die door MS Word kan worden aangepast aan grotere letters of figuren die anders niet zouden passen binnen de opgegeven regelafstand.
Exact Een vaste regelafstand die niet door Word wordt aangepast. Met deze optie krijgen alle regels dezelfde regelafstand.
Meerdere Maakt een regelafstand die met een op te geven percentage wordt vergroot of verkleind. Als bij deze optie bijvoorbeeld de waarde 1,2 wordt opgegeven, wordt de regelafstand met 20% vergroot. Als de waarde 0,8 wordt opgegeven, wordt de regelafstand met 20% verkleind. De instelling 2 bij de optie 'Meerdere' heeft hetzelfde resultaat als de optie 'Dubbel'. Voer de gewenste regelafstand in in het vak 'Op'. De standaardinstelling is drie regels.
Op Geeft de geselecteerde regelafstand weer. Deze optie is alleen beschikbaar als Ten minste, Exact, of Meerdere werd geselecteerd in de sectie Regelafstand.

2.6. Eerdere opmaak verwijderen

Wanneer je op één van de voornoemd wijzen de opmaak van teksdelen hebt gewijzigd en je wil 'terugkeren' naar de opmaak, zoals die gedefinieerd is in de opmaakstijl van het onderliggend documentsjabloon, klik dan op de opdrachtknop 'Opmaak wissen' in de groep 'Lettertype' van het tabblad 'Start'.

Dit voorkomt dat je meermaals op de knop 'Ongedaan maken' moet klikken om de oorspronkelijk opmaak van de tekstdelen te herstellen.

3. Oefening

  1. Download de oefentekst 'Tips Windows.docx' naar je geheugenstaafje of naar je Homedrive.

  2. Open deze oefentekst vervolgens in MS Word

  3. Selecteer de gehele tekst

  4. Kies als lettertype 'Comic Sans' met puntgrootte 11

  5. Kies als regelafstand 14 pt

  6. Voeg na elke alinea wat meer witruimte toe door de afstand na elke alinea in te stellen op 6 punt

  7. Selecteer de titel 'Tips Windows'

  8. Maak deze op met puntgrootte 14, vet, Reliëf

  9. Maak het tekstdeel 'Alt-toets', net onder de kop 'SNEL NAAR EIGENSCHAPPEN VAN EEN DOCUMENT', roodkleurig en onderlijn met een groenkleurige dubbele golflijn

Sla het document opnieuw op onder dezelfde naam.

Het resultaat van voorgaande opmaak zou op onderstaand voorbeeld moeten lijken.

4. Bronnen

Helpprogramma van Microsoft Word 2010: zoek op 'lettertype', 'tekengrootte', 'tekstkleur', 'onderstrepen', 'regelafstand', 'alle opmaak wissen'.