Werken met Turnitin

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Turnitin':
 
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Turnitin':
 

Algemene inleiding

Op 1 oktober 2022 verandert de werking van Turnitin. De basisfunctionaliteit van Turnitin verandert niet, wat verandert is de manier waarop Turnitin integreert met Blackboard (de software achter Toledo).

Omdat de integratie gebruik zal maken van een nieuwe en fundamenteel verschillende technologie, moeten bestaande Turnitin assignments opnieuw aangemaakt worden. Er is jammer genoeg geen mogelijkheid om assignments automatisch over te zetten. Oude assignments die niet meer actief gebruikt worden, moeten niet opnieuw aangemaakt worden. Assignments die nog actief gebruikt worden (ook assignments die pas in het tweede semester gebruikt worden), moeten voor 13 februari 2023 opnieuw aangemaakt en geconfigureerd worden.

Op de volgende pagina kan je de stappen vinden om een nieuwe opdracht aan te maken.

Documenten en werkstukken die werden opgeladen in oude assignments blijven toegankelijk via Turnitin.com.

1. Software voor plagiaatdetectie

In dit zelfstudiepakket bekijken we de gebruiksmogelijkheden van het softwarepakket Turnitin, dat vanuit Toledo wordt aangeboden.
Veelal wordt dit pakket een programma voor plagiaatdetectie genoemd, al is dat misschien niet de meest correcte term: ‘een programma voor het opzoeken van tekstovereenkomsten’ lijkt een juistere omschrijving.

In een notendop:

  1. Turnitin kan je niet op zichzelf gebruiken, want het moet steeds aan een leeromgeving van Toledo worden gelinkt.
  2. Dergelijke link wordt een Turnitin-opdracht genoemd en dat is eigenlijk een speciale vorm van een elektronische opdracht, die – net zoals een ‘gewone elektronische opdracht van Toledo – in een inhoudsgebied van de leeromgeving moet worden ingevoegd.
  3. Nadat een Turnitin-opdracht aan een inhoudsgebied werd toegevoegd, kunnen studenten – of docenten – de eigen werkstukken, zoals papers, verslagen, artikels, eindwerken, enzovoort, opladen naar de Turnitin-server.
  4. Vervolgens wordt de tekst in deze werkstukken woord voor woord vergeleken met de tekst van miljoenen andere werkstukken van studenten, boekwerken, tijdschriften, kranten, internetpagina’s, enzovoort. 
  5. Telkens een tekstovereenkomst tussen het werkstuk van de student en de voornoemde bronteksten wordt gevonden, wordt deze gemeenschappelijke tekst gemarkeerd in een zogenaamd 'originaliteitsrapport', met vermelding van de grootte van de overeenkomst , en van de aard en vindplaats van het bronbestand.
  6. In dit originaliteitsrapport wordt de mate van overeenkomst tussen het ingediende werkstuk en de vergelijkingsbronnen procentueel uitgedrukt in een 'similariteitsindex': hoe hoger dit percentage, hoe groter de mate van overeenkomst.
  7. Wanneer de student het bronbestand correct geciteerd heeft en/of er correct aan gerefereerd heeft, is er niets aan de hand. In het andere geval moet je als docent uitmaken of er sprake kan zijn van plagiaat.
  8. Studenten kunnen bijgevolg Turnitin gebruiken om de eigen werkstukken op correct citeren en refereren te controleren.
  9. Docenten kunnen Turnitin onder meer inzetten om:

    1. niet-gerefereerde tekstovereenkomsten tussen werkstukken van studenten, enerzijds, en miljoenen publicaties (boekwerken, periodieken, rapporten, tijdschriften…), webpagina’s, werkstukken van andere studenten,… ,anderzijds, op te zoeken
    1. werkstukken van studenten onderling te vergelijken om er niet-aangegeven tekstovereenkomsten in op te sporen

Noot: Wanneer je alle werkstukken van een (grote) lesgroep wil opladen in Turnitin, dan kan je de werkstukken van je studenten het makkelijkst opvragen via een elektronische opdracht (lees dan alleszins ook deze toelichting aangaande de zogenaamde 'Naamconversie').

2. Wat is plagiaat?

In het Onderwijs—en Examenreglement van de UCLL, wordt plagiaat omschreven als:

“Plagiaat is een onregelmatigheid die bestaat uit elke overname (geheel of gedeeltelijk) zonder adequate bronvermelding van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen, ...) van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm. Voor de toepassing van dit reglement wordt de overname van eigen werk zonder bronvermelding ook als onregelmatigheid beschouwd.”1

Belangrijk in deze definitie is de vermelding dat het niet enkel om de reproductie en overname van teksten gaat, maar ook van ideeën, structuren, beelden en plannen, enerzijds, en dat er enkel van plagiaat sprake is, wanneer de reproductie of overname gebeurd zonder adequate bronvermelding.

Een zeer gelijkaardige definitie wordt ook door de KULeuven gehanteerd:

“Plagiaat is elke overname van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen, …) van zichzelf of van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder adequate bronvermelding.”2

1. Onderwijs- en Examenreglement 2015-2016, UCLL, https://www.ucll.be/sites/default/files/documents/admin/oer1516-tekstnl.pdf
2. Red je gezicht, plagieer niet, KULeuven, http://www.kuleuven.be/plagiaat/definitie.html

3. Met welke bronnen wordt het opgeladen werkstuk vergeleken?

Het originaliteitsrapport is – zoals reeds gezegd – gebaseerd op een vergelijking van het opgeladen werkstuk en de vergelijkingsbronnen waarover Turnitin beschikt.

Deze bronnen kunnen als volgt worden omschreven:

  1. Live internet documenten: dat zijn webpagina’s en documenten die momenteel op het internet beschikbaar zijn. 
  2. Maar ook ‘Gearchiveerde internet pagina’s’ wat webpagina’s en documenten zijn die niet langer op het internet bereikbaar zijn, maar eveneens werden opgeslagen in de databases van Turnitin.  Samen met de ‘Live internetdocumenten’ bestaan deze bronnen uit 58 miljard doorzoekbare webpagina’s.
  3. Publicaties van uitgevers: Turnitin maakte afspraken met toonaangevende uitgevers van dag-, week- en maandbladen, bibliotheekdatabases, digitale referentie collecties, abonneebare digitale publicaties en gedigitaliseerde boekwerken.  Deze partnerschappen leiden tot een vergelijkingsbron die meer dan 150 miljoen artikels uit wetenschappelijke tijdschriften en boekwerken bevat.
  4. Een volgende vergelijkingsbron betreft de eerder opgeladen documenten van ALLE Turnitin-gebruikers, die momenteel 570 miljoen studentenpapers beslaat, afkomstig van meer dan 10.000 onderwijsinstellingen uit 126 landen.  Dagelijks groeit dit aantal aan met 150.000 papers.
  5. Je kan er echter ook voor kiezen om het opgeladen werkstuk enkel te vergelijken met de eerder ingezonden papers van gebruikers die tot de KULeuven Associatie behoren.

Bron: http://turnitin.com/nl/

4. Misvattingen en vaak gestelde vragen aangaande Turnitin?

  1. Geeft het originaliteitsrapport weer hoeveel plagiaat een student gepleegd heeft?

De tekstovereenkomsten in het rapport geven niet aan hoeveel een student geplagieerd heeft.  Het rapport geeft je enkel aanduidingen van de mogelijke bronnen waaruit geplagieerd werd.  De beslissing of er al dan niet sprake is van plagiaat, kan enkel genomen worden na zorgvuldig onderzoek van het opgeladen werkstuk en de als verdacht opgegeven vergelijkingsbronnen.

  1. Wat is de betekenis van de Similariteitsindex?

Turnitin geeft aan hoeveel procent van het opgeladen werkstuk overeenkomsten vertoont met webpagina’s, elektronische boekwerken, elektronische periodieken of dagbladen, en eerdere in Turnitin opgeladen werkstukken, waardoor je snel een zicht krijgt op de mate van originaliteit van het werkstuk.  Het programma kan echter niet uitmaken of een student correct heeft geciteerd en gerefereerd naar overgenomen tekstmateriaal.  Dit moet je als beoordelaar zelf doen door voor elke overeenkomst na te kijken of er gepast naar gerefereerd werd.

  1. Is er een percentage van gevonden overeenkomsten dat aangeeft of al dan niet plagiaat werd gepleegd?

Daartoe zijn er geen duidelijke regels, omdat elk werkstuk wellicht een aantal woorden of woordreeksen bevat die ook in de vergelijkingsbronnen worden teruggevonden.  Je zou bijvoorbeeld kunnen onderstellen dat een percentage van 15 procent of minder er op wijst dat geen plagiaat werd gepleegd.

Maar daarentegen, indien één enkel doorlopend tekstblok overeenkomst vertoont met één van de vergelijkingsbronnen, dan kan dit mogelijkerwijze op plagiaat wijzen, ook al geeft de Similariteitsindex slechts 5% aan.

De enige manier om plagiaat te achterhalen bestaat er in om voor elke gevonden overeenkomst in het rapport na te gaan of deze tussen aanhalingstekens werd geplaatst of geparafraseerd werd én correct voorzien werd van een bibliografische referentie.

  1. Hoe betrouwbaar is Turnitin?

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat ook citaten, waarnaar correct wordt gerefereerd, toch door Turnitin als mogelijk plagiaat worden gemarkeerd in het originaliteitsrapport.

Anderzijds moet er rekening mee worden gehouden dat tekstdelen kunnen overgenomen worden uit publicaties die niet tot de vergelijkingsbronnen van Turnitin behoren (bijvoorbeeld recente publicaties, Nederlandstalige boekwerken,…).

Ook wanneer een student een originele tekst van een andere auteur vertaalt, zal deze niet door Turnitin gemarkeerd worden in het originaliteitsrapport.  Figuren, afbeeldingen, foto’s en grafieken worden bij het opladen van een werkstuk door Turnitin verwijderd, waardoor ze niet op overeenkomsten met vergelijkingsbronnen worden gecontroleerd.

  1. Tips ter preventie van plagiaat

Meer informatie aangaande de preventie van plagiaat in tal van (universitaire) instellingen kan je vinden door in een zoekmachine op het internet de zoektermen 'plagiaatpreventie' in te voeren.

 


Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Turnitin':
 
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Turnitin':
               Laatst gewijzigd: 18/11/2022 - Erik Penen en Yasmine Coninckx