Elektronische toetsen

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Elektronische toetsen':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Elektronische toetsen':
 

Een eerste vraag toevoegen

1. Toelichting

Om de procedure waarmee je vragen aan een vragenlijst toevoegt te bespreken, voegen we bij wijze van voorbeeld een Meerkeuzevraag (Multiple Choice-vraag) toe aan de in de vorige pagina aangemaakte nieuwe vragenlijst.

Een Meerkeuzevraag laat de student toe één antwoord te kiezen uit een lijst met twee of meerdere antwoordmogelijkheden.

2. Het 'Toetsbord' openen

Om een eerste (en elke volgende) vraag in de Toets in te voeren, moet je eerst het 'Toetsbord' van de betreffende vragenlijst openen. Daartoe kan je twee verschillende wegen bewandelen:

2.1 Toetsbord openen vanuit een inhoudsgebied

  1. Open het inhoudsgebied waaraan je eerder reeds een toets hebt toegevoegd bij het aanmaken van de nieuwe toets.

  1. Klik op de knop 'Menu-opties' om een contextmenu te openen
  2. Klik in het contextmenu op de optie 'De toets bewerken'
  3. Daardoor wordt het 'Toetsbord' van deze toets opnieuw geopend en kan je een eerste of volgende vraag aan de toets toevoegen.

2.2 Toetsbord openen via het configuratiescherm

  1. Klik links op je beeldscherm op de knop 'Configuratiescherm'
  2. Klik in het configuratiescherm op de optie 'Evaluaties'
  3. Klik in het uitklapmenu op de optie 'Toetsen, enquêtes en pools'

  1. Klik in de gelijknamige Toledo-pagina op de koppeling 'Toetsen'

  1. Klik in de pagina 'Toetsen' achter de naam van de eerder ingevoerde toets op de knop 'Menuopties'
  2. In het daardoor geopende contextmenu kies je voor de optie 'Bewerken'

  1. Ook dan wordt het 'Toetsbord' van deze vragenlijst weer geopend en kan je een eerste of volgende vraag aan de toets toevoegen

3. Een Meerkeuzevraag selecteren

  1. Om een meerkeuzevraag aan de vragenlijst toe te voegen, klik je in het 'Toetsbord' op de voor de hand liggende knop 'Vraag maken'
  2. Klik in het daardoor geopende contextmenu op de optie 'Meerkeuze'

4. De vraaggegevens van een Meerkeuzevraag invoeren

In het beeldscherm 'Meerkeuzevraag maken/bewerken' kan je in een eerste sectie 'Vraag' volgende gegevens invoeren met betrekking tot de vraagstelling:

  1. Titel van vraag is een optioneel schrijfveld waarin je al dan niet een titel voor de vraag kan intikken

    1. Deze titel verschijnt wel in het Toetsbord, waartoe enkel de cursusleider toegang heeft (in onderstaand voorbeeld werd als titel opgegeven 'Optionele titel van de vraag'),
    2. maar verschijnt niet wanneer een student de toets invult

 

  1. Vraagtekst: tik in dit schrijfveld de tekst van de vraagstelling. 
    Bijvoorbeeld: Welk bedrijf heeft de allereerste Personal Computer op de markt gebracht?
  2. Je kan gebruik maken van de visuele teksteditor om de vraagtekst op te maken
  1. Zo kan je bijvoorbeeld een koppeling naar een externe website aan de vraagstelling toevoegen
  2. Of een figuur invoegen
  3. Je beschikt tevens over heel wat mogelijkheden om videomateriaal in de vraagtekst op te nemen
  4. Of een koppeling naar een opgeladen bestand

5. Opties instellen

In de sectie 'Opties' kan je een aantal opties aangaande de antwoordmogelijkheden opgeven, wanneer je daartoe de nodige opties hebt ingesteld in de 'Instellingen toetsvraag'.

  1. Antwoordnummering: laat je toe al dan niet voor genummerde antwoordmogelijkheden te kiezen en, zo ja, het nummerformaat.

  1. Antwoordrichting: toont een keuzelijst die je toelaat de antwoordmogelijkheden 'horizontaal' (naast elkaar zoals in onderstaande figuur) of 'verticaal' (onder elkaar) uit te lijnen in de vragenlijst.

  1. Deelpunten toestaan: Indien aangevinkt, wordt toch een gedeelte (percentage) van de maximumscore van de vraag toegekend wanneer een antwoordmogelijkheid wordt aangevinkt die gedeeltelijk juist of onjuist kan worden beschouwd
  2. Negatieve scores toestaan voor onjuiste antwoorden: Indien aangevinkt, kan je straks een percentage van de score als 'giscorrectie' invoeren
  3. Antwoorden in willekeurige volgorde weergeven: Indien aangevinkt worden de antwoorden in een willekeurige volgorde weergegeven (telkens een andere volgorde wanneer de student de vragenlijst meermaals mag invullen of telkens wanneer een andere student de vragenlijst opent).

6. Antwoordmogelijkheden van een Meerkeuzevraag invoeren

In het schermgedeelte 'Antwoorden' kan je het aantal antwoordmogelijkheden voor deze meerkeuzevraag instellen via de keuzelijst 'Aantal antwoorden'.

  1. Standaard toont Toledo meteen vier antwoordmogelijkheden. Om méér dan vier antwoordmogelijkheden te voorzien, kies je het gewenste aantal in de keuzelijst.
  2. Indien je minder antwoordmogelijkheden wil aanbieden dan kan je op de knop 'Verwijderen' klikken rechts van een overbodige antwoordmogelijkheid.
  3. Vergeet niet het keuzerondje van het enige juiste antwoord aan te klikken onder de melding 'Juist'.

Vul voor elke antwoordmogelijkheid van de meerkeuzevraag volgende gegevens in.

  1. Antwoord 1: Tik in dit invoerveld de tekst van de eerste antwoordmogelijkheid, die eventueel met behulp van de visuele teksteditor kan worden opgemaakt.

    De invoer van een tekst voor de antwoordmogelijkheid is uiteraard verplicht. De onderstaande mogelijkheden zijn daarentegen optioneel en worden thans enkel aangeboden omdat je daarstraks deze opties in de 'Instellingen toetsvraag' hebt aangevinkt.
  2. Feedback: Tik in het Feedback-gedeelte eventueel een tekst die aan de student getoond wordt indien hij/zij deze antwoordmogelijkheid als het correcte antwoord opgeeft.

  1. Herhaal bovenstaande procedure voor alle antwoordmogelijkheden van deze meerkeuzevraag.
  2. Wanneer de optie 'Deelpuntopties voor antwoorden opgeven' werd aangevinkt in de 'Instellingen toetsvraag' én wanneer in het schermgedeelte 'Opties' de optie 'Deelpunten toestaan' werd aangevinkt dan kan je voor een niet correcte antwoordmogelijkheid toch een bepaald percentage van de maximale vraagscore toekennen. Tik daartoe een getal tussen 0 en 100 in dat het percentage weergeeft dat je voor het foute antwoord tóch wil toekennen.

 

Nadat een student de Toets heeft afgelegd kan deze het toetsresultaat inkijken.  Voor de thans ingevoerde Meerkeuzevraag zou onderstaand resultaat kunnen worden getoond:

  1. de student heeft het antwoord 'APPLE' geselecteerd (Geselecteerd antwoord) als fabrikant van de eerste personal computer
  2. het juiste antwoord is evenwel 'IBM' (aangegeven met het icoon )
  3. de feedback bij het (verkeerde) antwoord 'APPLE' wordt getoond achter de melding 'Antwoordfeedback'
  4. de student krijgt in dit geval dan toch nog een gedeeltelijke score, ook als het antwoord fout

7. Feedback op de vraag invoeren

  1. Voeg in het schermgedeelte 'Feedback' eerst de mededeling in die aan de student wordt getoond indien een correct antwoord wordt ingevoerd (Feedback voor juist antwoord).
  2. Je kan, indien je dit in de 'Instellingen toetsvraag' hebt ingesteld, ook bij deze feedback een bijgevoegd bestand insluiten, met behulp van de knop 'Bladeren' of 'Bestand kiezen'.
  3. En je kan tevens een aanklikbare URL toevoegen in het invoerveld 'Webkoppeling' met eventueel een aangepaste koppelingsnaam.

  1. Vul in het schrijfveld 'Feedback voor onjuist antwoord' de mededeling in die verschijnt wanneer de student een foutief antwoord invoert.
  2. Voeg eventueel een bijgevoegd bestand of hyperlink toe aan deze feedback op de eerder beschreven wijze.

Zoals onderstaande figuur weergeeft, wordt - nadat een student de toets heeft afgelegd - de feedback op het correcte of incorrecte antwoord ('Feedback voor antwoord') net onder de hoger ingevoerde 'Antwoordfeedback' bij een antwoordmogelijkheid getoond:

8. Vragen categoriseren

8.1 Waartoe categoriseren

Indien je in de 'Instellingen toetsvraag' de optie 'Categorieën, onderwerpen, moeilijkheidsgraden, trefwoorden en aantekeningen van cursusleiders aan vragen toevoegen' hebt aangevinkt, wordt een vijfde schermgedeelte 'Categorieën en trefwoorden' getoond, waarin aan de thans ingevoerde vraagstelling één of meerdere categorieën, moeilijkheidsgraden, topics en/of trefwoorden kan worden toegekend.

Deze categorieën en trefwoorden laten je later toe om via de Pool Manager bepaalde vragen uit eerder aangemaakte toetsen te selecteren - ten einde ze aan een nieuwe toets toe te voegen - op basis van:


Of met andere woorden:

  1. Bij elkaar horende vragen (bijvoorbeeld aangaande eenzelfde onderwerp) kan je toewijzen aan eenzelfde categorie, trefwoord, onderwerp of moeilijkheidsgraad, waardoor ze allen 'onder eenzelfde noemer' worden geplaatst.
  2. Wanneer je gelijkaardige vragen uit een vragenpool aan een categorie, trefwoord of moeilijkheidsgraad toewijst, kan je later een toets (vragenbatterij) opstellen waarin bijvoorbeeld van elke categorie, trefwoord of moeilijkheidsgraad in de vragenpool twee, drie, vier,.... vragen voorkomen.
    Bijvoorbeeld: Twee vragen uit de vragen in de categorie 'Freud', twee vragen uit de categorie 'Jung',...., of drie met moeilijkheidsgraad 'Makkelijk' en twee met moeilijkheidsgraad 'Zeer moeilijk',...
  3. Op deze wijze kan Toledo je later helpen om steeds nieuwe/andere toetsen op te stellen waarin een steeds wisselende selectie van de vragen uit de vragenpool worden opgenomen op basis van de toegekende categorieën, trefwoorden, moeilijkheidsgraden én van het vraagtype.
    Bijvoorbeeld: Alle (of een handmatig te maken selectie) Meerkeuzevragen uit de vragen in de categorie 'Freud', alle (of enkele) Meerkeuzevragen en één open vraag uit de categorie 'Jung',....
  4. Het onderbrengen van elke vraag in de vragenpool in een bepaalde categorie, trefwoord, onderwerp en/of moeilijkheidsgraad biedt dus voordelen, omdat je dan later nieuwe toetsen kan aanmaken met steeds anders gecategoriseerde en/of andersoortige poolvragen. Klik hier voor meer info.

Het lijkt dus een goed idee om vragen inderdaad consequent te categoriseren in functie van later hergebruik!

8.2 Een categorie toevoegen aanmaken en verwijderen

Om deze vraagstelling onder te brengen in een nieuwe categorie in functie van hergebruik:

  1. klik op de knop 'Toevoegen' achter de melding 'Categorieën'
  2. tik een nieuwe categorienaam in het daardoor geopende invoerveld
  3. klik op 'OK'

  1. Daardoor wordt de toegevoegde categorienaam achter de melding 'Categorie' weergegeven
  2. Een eerder toegevoegde categorie kan je verwijderen door op het verwijdericoon te klikken
  3. Je kan de vraag tevens in een bijkomende categorie onderbrengen door andermaal op de knop 'Toevoegen' te klikken en een nieuwe categorienaam in te tikken
  4. Of je kan op de knop 'Kiezen uit bestaande' klikken,
  5. om één van de eerder ingevoerde categorieën (toegekend aan andere vragen) te selecteren in de daardoor geopende keuzelijst. Hoe groter een categorienaam in deze lijst wordt weergegeven, hoe vaker deze naam aan een vraag in één van je toetsen of pools werd toegekend.

Noot: De knop 'Kiezen uit bestaande' verschijnt enkel wanneer je reeds eerder aan een andere vraag een categorie hebt toegewezen of wanneer je de eerste vraag van de vragenlijst reeds hebt 'Verzonden'.

9. Een categorie beheren

9.1 De beheerfunctie openen

Toledo beschikt over een beheerfunctie voor categorieën waarmee nieuwe categorieën kunnen worden aangemaakt (en deze meteen aan één of meerdere vragen toe te wijzen) en vragen, die eerder aan een categorie werden toegewezen, uit een categorie te verwijderen. Aangezien deze functie toelaat om alle vragen waaraan een categorie werden toegewezen in beeld te brengen (ongeacht de toets, enquête of pool waartoe ze behoren) hoef je niet al deze toetsen,... afzonderlijk te openen om de toegewezen categorieën te wijzigen.

  1. Klik op een eerder toegevoegde categorie aan een willekeurige vraag in de toets

Noot: een categorienaam verschijnt enkel als een aanklikbare koppeling, wanneer je de eerste vraag, waaraan je de categorie hebt toegewezen, hebt bewaard door op de knop 'Verzenden' te klikken of wanneer deze categorie reeds eerder aan een andere vraag werd toegewezen.

  1. Daardoor wordt de beheerfunctie van de aangeklikte categorie geopend (in onderstaande figuur is de beheerfunctie van de categorie 'Geschiedenis' geopend, zoals bovenaan in het beeldscherm wordt aangegeven), waarin in het midden een oplijsting wordt gemaakt van alle vragen waaraan de betreffende categorie werd toegewezen. Deze vragen kunnen behoren tot verschillende toetsen, verschillende enquêtes en verschillende vragenpools.
  2. In de laatste kolom van dit overzicht wordt tevens aangegeven welke andere categorieën aan elke vraag in het overzicht eveneens werden toegewezen

 

  1. In de kolom 'Vraagtype' kan je aflezen welk vraagtype automatisch aan elke vraag werd toegewezen
  2. De kolom 'Vraagtekst' toont standaard de afgekorte vraagteksten. Wanneer je de vraagteksten wil bekijken, zoals ze door jou werden ingevoerd, klik dan op knop 'Vraagweergave' en selecteer de optie 'Volledige tekst'
  3. Door op het icoon te klikken, dat een vraagtekst voorafgaat, kan je alle details van een vraagstelling bekijken in een afzonderlijk venster

9.2 Vragen uit een categorie verwijderen

Wanneer je meerdere vragen, die eerder aan de categorie werden toegewezen, terug uit de categorie wil verwijderen:

  1. Vink de vragen aan waaruit de aangeklikte categorie moeten verwijderd worden
  2. Klik vervolgens op de knop 'Verwijderen uit deze categorie'

Alvorens tot de onherstelbare verwijdering over te gaan, vraagt Toledo om bevestiging.

 

9.3 Een nieuwe categorie toevoegen

Om een nieuwe categorie toe te voegen, die dan meteen aan de geselecteerde vragen wordt toegewezen:

  1. Vink de vragen aan waaraan je de nieuwe categorie wil toewijzen
  2. Tik de naam van een nieuwe categorie in (in ons voorbeeld 'Inleiding')
  3. Klik op de knop 'Toevoegen'

  1. De naam van de zojuist toegevoegde categorie verschijnt vervolgens in de kolom 'Overige categorieën' van de geselecteerde vragen.
  2. Wanneer je een 'nieuwe' categorienaam intikt en wil 'Toevoegen', verschijnt een foutmelding, die duidelijk maakt dat deze categorie reeds eerder werd ingevoerd.

10. Onderwerpen, moeilijkheidsgraden en trefwoorden beheren

Op geheel analoge wijze kan je voor elke vraag één of meerdere onderwerpen, moeilijkheidsgraden en trefwoorden opgeven.  En elk van deze functies beschikt over een beheerfunctie, die op precies dezelfde wijze kan worden aangesproken als de hoger besproken categoriebeheerfunctie.

Zoals we later zullen zien, kan je deze 'Onderwerpen', 'Moeilijkheidsgraden' en 'Trefwoorden' later in het Poolbord invoeren om bepaalde vragen te selecteren die in een nieuwe toets moeten worden opgenomen.

Beheerfunctie voor 'Onderwerpen'

 

Beheerfunctie voor 'Moeilijkheidsgraden'

Beheerfunctie voor 'Trefwoorden'

 

11. Aantekeningen cursusleider

Een laatste sectie van de pagina waarmee je een nieuwe vraag opstelt (of een bestaande vraag wijzigt) maakt het mogelijk om betreffende deze vraag een aantal aantekeningen in te voeren.

  1. Het invoeren van aantekeningen is optioneel.
  2. Deze aantekeningen kunnen ook nooit door studenten worden ingekeken

 

12. De vraag opslaan

Nadat alle voornoemde gegevens met betrekking tot deze meerkeuzevraag (of elk ander vraagtype) werden ingevoerd, slaat een klik op de knop 'Verzenden' al deze gegevens op.

Noot: Wanneer de vragenlijst, waartoe deze vraag behoort inmiddels reeds werd ingevuld door één of meer studenten, dan verschijnt daarentegen een knop 'Verzenden en pogingen bijwerken', die ervoor zorgt dat deze pogingen worden herberekend overeenkomstig de aangebracht wijzigingen in de quotering. Toledo toont daarenboven onderstaande vraag om bevestiging:

Je komt dan terug in het Toetsbord van de vragenlijst terecht, waarin thans niet enkel de 'Toetsinformatie' bovenaan wordt weergeven, maar tevens de reeds ingevoerde vraag (of vragen).

Noot: Wanneer je deelpunten voor onjuiste antwoorden hebt opgegeven en deze niet totaliseren tot exact 100%, dan verschijnt onderstaande foutmelding.

13. De puntwaarde van een vraag instellen

Zoals elders, uitgelegd kan je de puntwaarde van een vraag instellen vanuit het Toetsbord


Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Elektronische toetsen':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Elektronische toetsen':
               Laatst gewijzigd: 11/06/2020 - Erik Penen