Logo ICTO+

FAQ: gekende problemen en oplossingen bij het kopiëren

Inleiding

De meeste inhoud van online cursussen die je als docent reeds aangemaakt hebt, kun je zonder al te veel problemen overzetten van Original naar Ultra.

Kom je daarbij toch een probleem tegen? De kans is groot dat je een oplossing vindt in een van onderstaande FAQ's.

Zo niet, neem contact op met je ICTO+ ondersteuner.

1. Je krijgt een foutmelding bij het converteren

Bij het importeren van items uit de converteerruimte naar Ultra is de kans reëel dat je foutmeldingen krijgt.

Veel van die foutmeldingen hebben weinig betekenis omdat het Toledo-team een aantal problemen bij die omzetting heeft opgelost, maar helaas de foutmeldingen hiervan niet kan voorkomen. We raden aan om na het overzetten altijd zelf eens door de cursus te gaan en zelf te kijken of alles gelukt is.

2. Een verschil in mapdiepte tussen Original en Ultra oplossen.

In Ultra-cursussen is de maximumdiepte van een mappenstructuur drie niveaus sinds juni 2023 (map > map > map > document OF leermodule > map > map > document), in Original cursussen was er daarop geen beperking.

Geen paniek. Ultra heeft een fundamenteel andere structuur dan Original en daarin betekent een niveau minder vaak net meer overzicht. Het feit dat je een diepere structuur gebruikte in Original betekent niet noodzakelijk dat je die ook nodig hebt in Ultra.

Tip! Blackboard plant een extra niveau toe te voegen. Wellicht komt dat er snel, maar beloven kunnen we dat niet. Je kan hierop gokken en even afwachten.

3. Je gebruikt toetsvragen die niet bestaan in Ultra

Je hebt in Original toetsvragen gebruikt van een type dat in Ultra niet of nog niet bestaat. Mogelijk kan je die vragen vervangen door of herschrijven naar een ander vraagtype.

3.1 Alternatief voor de verhaspelde zin (Jumbled sentence)

Bij een vraag van het type ‘verhaspelde zin’ moeten studenten een zin vervolledigen door woorden te selecteren in dropdown-menu’tjes. Voor alle lege posities wordt hetzelfde menu weergegeven.

In Ultra bestaat dit vraagtype niet, maar er zijn wel drie manieren waarop je dit kan benaderen.

  1. Gebruik vraagtype 'Combinatie'
  2. Je kan de vraag vervangen door een vraag van het type ‘Combinatie’ (matching). Er is echter één nadeel. Elk juist antwoord mag maar één keer voorkomen. Is dat niet het geval, bekijk dan oplossing B of C.

    voorbeeld oplossing A

  3. Splits de vraag op in subvragen
  4. Een iets complexere oplossing die tegelijk meer vrijheid geeft, is de vraag in verschillende subvragen opsplitsen en die samen op één pagina weergeven.

    Voor het voorgaande voorbeeld betekent dit het volgende: een tekst-element met daarin de volledige zin, gevolgd door drie meerkeuzevragen met telkens dezelfde antwoordopties en tot slot een pagina-einde.

    Het resultaat is minder compact, maar inhoudelijk is er geen verschil.

    voorbeeld oplossing B

  5. Gebruik een meervoudige invulvraag
  6. Een derde alternatief is een meervoudige invulvraag. Het grootste verschil is dat het hier om een open vraagtype gaat. Er worden geen keuzemogelijkheden gegeven, die kan je eventueel wel opnemen in de opdracht.

    voorbeeld oplossing C

3.2 Alternatief voor de sorteervragen (Order)

Bij sorteervragen in Original moeten studenten een antwoord geven door de juiste volgorde te kiezen voor een reeks items. In Ultra kan je hiervoor werken met een vraag van het type Combinatie (Matching).

voorbeeld alternatief

3.3 Alternatief voor een bestandsvraag (Upload)

De bestandsvraag in Original werd vervangen door een optie om een aantal bestanden te uploaden aan het einde van een toets.

Deze optie kan een alternatief bieden voor een bestandsvraag. Je houdt hierbij best rekening met volgende use cases:

voorbeeld alternatief

4. Je hebt te lange beschrijvingen en bijlagen

In Original kan je als docent op net dezelfde manier als bij gewone items een beschrijving en bijlagen toevoegen aan de meeste elementen (mappen, modules, hyperlinks, toetsen, …). In Ultra kan dat niet. Beschrijvingen kunnen nog maximum 750 karakters bevatten en geen opmaak of bijlagen.

5. De adaptieve regels in je huidige cursus

Adaptive release was in Original de manier om items beschikbaar te maken op basis van bepaalde criteria. In Ultra werkt dit lichtjes anders via de vrijgavevoorwaarden. De meeste vormen van adaptiviteit worden nog steeds ondersteund. Gebruikte je een niet ondersteunde vorm, dan kunnen we daar momenteel geen eenduidige oplossing voor aanreiken. We weten wel dat de mogelijkheden in Ultra op dit vlak nog gaan toenemen in de nabije toekomst.

6. Een inhoudstype dat verdwijnt

Enquêtes en de GPS bestaan niet in Ultra, maar er zijn alternatieven (op komst).

7. Te grote bestanden in de cursus of de cursus is te groot

Grote bestanden (> 100MB) kunnen niet zomaar overgezet worden naar Ultra. Ook als je cursus te groot is (> 2,5GB), kan dat problemen geven.

In sommige gevallen kan je de grote bestanden downloaden en zelf weer opladen in Ultra, maar we raden dit af omdat het niet duurzaam is. De kans is groot dat je in de toekomst hier meer problemen mee zal ondervinden.

7.1 Wat doe je met een te grote cursus?

Is de cursus te groot, dan kan je twee stappen ondernemen:

7.2 Wat doe je met grote bestanden?

Veelal gaat het bij grote bestanden om video- of audio-bestanden die rechtstreeks in Toledo werden opgeladen. Download deze bestanden en laad ze opnieuw op via Kaltura.

Bij andere grote bestanden is de oplossing minder eenduidig.

Vind je echt geen oplossing? Informeer bij je ICTO+ ondersteuner naar een alternatief. Misschien kan het gebruik van Sharepoint of Teams als host van je grote bestand een oplossing bieden.

In principe kan je het grote bestand ook downloaden uit Original en vervolgens zelf opladen in Ultra, maar dat dreigt jaarlijks voor nieuwe problemen te zorgen.

8. Meer weten?

Zoek je naar meer info?
Neem dan een kijkje op:
Contacteer je ICTO+ ondersteuner: Klik hier
Neem een kijkje op ons professionaliseringsaanbod: Klik hier