Leermodules ontwikkelen

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Leermodule':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Leermodule':
 

7. Multimedia toevoegen

1. Toelichting

Een leermodule kan als vanzelfsprekend niet enkel documenten en afbeeldingen bevatten, zoals in de voorgaande pagina's besproken. Je kan een leermodule met name verder 'verrijken' met multimedia.

In een voorgaande pagina werd uitgelegd hoe je multimedia kan toevoegen aan het bewerkingsvenster van een item, ingebed 'tussen' toelichtende teksten en of afbeeldingen. Onderstaande figuur toont daarvan een voorbeeld:

  1. In het bewerkingsvenster van het toegevoegde item 'Inleiding' werd eerst tekst ingetikt
  2. Vervolgens werd via de teksteditorfunctie 'MPEG/AVI' een video ingebed
  3. In de inhoudsopgave verschijnt enkel de naam van het item: 'Inleiding'


Op deze pagina belichten we nog een andere mogelijkheid: multimediale bestanden aan een leermodule toevoegen als zelfstandige leermaterialen, die dan ook als een afzonderlijke aanklikbare optie in de inhoudsopgave van de leermodule worden weergegeven.

  1. In dit geval kan je geen (toelichtende) tekst, figuren of toelichtende tekst aan de video toevoegen (tenzij als bijlage bij de video).
  2. Maar studenten beschikken dan weer wel over de mogelijkheid om de video te downloaden.


Voor welk aanpak je kiest, zal onder meer afhangen van het aantal leermaterialen dat in een leermodule is opgenomen, de lengte van de inhoudsopgave en de noodzaak om studenten makkelijker naar een specifiek leermateriaal toe te leiden.

Aangezien het invoegen van multimediale elementen als zelfstandige leermaterialen reeds eerder aan bod kwam in andere zelfstudiepakketten aangaande Toledo -waarbij MPEG/AVI video's, Quicktime-video's video's, Flash/Shockwave video's, Videolab-media, SlideShare-presentaties, YouTube-video's,... aan een inhoudsgebied werden toegevoegd - beperken we ons thans tot een opsomming van de multimediale mogelijkheden in een leermodule.

Aangezien het toevoegen van multimedia aan een inhoudsgebied in wezen niet al te veel afwijkt van het toevoegen van multimedia aan leermodules, verwijzen we telkens naar de vindplaats van meer informatie, die de toepassing van deze technieken stap voor stap uitlegt.

2. Werkwijze

  1. Open de leermodule waaraan je een video wil toevoegen, door in het inhoudsgebied waaraan je de module hebt toegevoegd, op de modulenaam te klikken
  2. Klik eventueel op de naam van de map of submap waarin je de video wil plaatsen, samen met andere bij elkaar horende leermaterialen
  3. Zorg ervoor dat de bewerkingsmodus van Toledo 'Aan' staat

    1. Klik op de knop 'Inhoud toevoegen' om de knoppenbalk te openen
    2. Klik op de optie 'Media' of 'Inhoud bouwen'
    3. Klik in het daardoor geopende uitklapmenu op één van de opties die het invoegen van multimediale leermaterialen mogelijk maken.

    Klik op onderstaande items voor meer info aangaande het invoegen van zelfstandige leermaterialen:

    Inhoud toevoegen
    Webkoppeling  
    Inhoudpakket (SCORM)  
    Media
    Audio SlideShare-presentatie
    Afbeelding YouTube-video
    Video Videolab-media
    Flickr-foto  

     


    Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Leermodule':
       
    Zoeken in het zelfstudiepakket 'Leermodule':
                   Laatst gewijzigd: 1/11/2019 - Erik Penen