Werken met Turnitin

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Turnitin':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Turnitin':
 

Het originaliteitsrapport analyseren met de 'Document Viewer'

1. Inleiding

  1. Klikken op een knop, die de Similariteitsindex weergeeft in de Inbox van Turnitin, opent het originaliteitsrapport van het betreffende werkstuk.
  2. Ook wanneer je in de Inbox op de titel van een werkstuk klikt, wordt - zoals eerder gezegd - het originaliteitsrapport geopend.
  3. Dit rapport geeft aan, op welke plaatsen in het werkstuk, Turnitin tekstovereenkomsten vond in de vergelijkingsbronnen.

2. OPGELET: Tekstovereenkomst is niet steeds plagiaat!

    1. De Similariteitsindex geeft de optelsom van alle gevonden tekstovereenkomsten weer in een percentage. Het percentage, bijvoorbeeld 25%, geeft aan dat 25% van de woordreeksen in het werkstuk overeenkomsten vertonen met de vergelijkingsbronnen van Turnitin.
       

    1. Let op: Ut de Similariteitsindex kan niet zonder meer worden geconcludeerd dat een ingezonden werkstuk plagiaat bevat of dat op ongepaste wijze tekstmateriaal van anderen werd gebruikt. Het originaliteitsrapport geeft een cursusleider enkel een tool in handen waarmee makkelijk tekstovereenkomsten kunnen worden opgespoord. Of er al dan niet sprake is van het plegen van plagiaat of van onvolledig bibliografische refereren, wordt volledig aan het oordeel van de cursusleider overgelaten.
    2. Als cursusleider zal je bijgevolg elke indicatie van tekstovereenkomst in het originaliteitsrapport moeten beoordelen in het werkstuk om uit te maken of er correct werd geciteerd en gerefereerd. En pas wanneer dit niet het geval is, is er wellicht van plagiaat sprake.
    3. Ook belangrijk: een hoge similariteitsindex van bijvoorbeeld 55% is niet in alle gevallen en zonder verdere discussie problematisch. Het betekent 'enkel' dat er in het werkstuk veel tekstovereenkomsten werden gevonden met de teksten die in de databases van Turnitin werden opgeslagen. Wanneer een student bijvoorbeeld een uitgebreide literatuurstudie heeft opgeladen waarin zeer veel citaten voorkomen, die door de student werden gerefereerd en geciteerd zoals het hoort, dan is dat een plausibele en aanvaardbare verklaring voor de hoogte van de index. Er is in dat geval niets aan de hand.

3. Kenmerken van het werkstukvenster

  1. Links in het venster wordt het werkstuk van de student getoond, zoals het werd opgemaakt door de student, met inbegrip van ingevoegde figuren, foto's, grafieken,...
  2. De eventuele tekstovereenkomsten tussen de tekst van de student en de opgeslagen teksten in de databases van Turnitin worden met een kleurmarkering aangeduid
  3. Rechts verschijnt een verticale knoppenbalk, 'Similariteitswerkbalk' genoemd, waarmee een meer diepgaande analyse aangaande de tekstovereenkomsten kan worden uitgevoerd

  1. Je kan door het werkstuk bladeren met behulp van de schuifbalk, rechts van het werkstuk, of met behulp van het scrollwieltje bovenop je computermuis.
  2. Tevens beschik je over een knop 'Paginanavigatie wisselen' , die bij het aanklikken alle pagina's van het werkstuk in een overzicht plaatst waar je met behulp van het scrollwieltje boven op je computermuis doorheen kan scrollen.

  1. De knop 'Paginanavigatie vergrendelen' zorgt ervoor dat dit overzicht naast de tekst van het werkstuk wordt gezet, zodat het de tekst niet langer overlapt en ook niet automatisch verdwijnt wanneer je in de tekst van het werkstuk klikt

Je kan de vergrendeling uitzetten door op de knop 'Paginanavigatie ontgrendelen' te klikken

  1. Om op de tekst van het werkstuk in te zoomen, zodat deze meer leesbaar wordt weergegeven:

    1. Klik in Google Chrome op de knop 'Zoom' rechts in de adresbalk

    1. Klik in Internet Explorer op de knop 'Zoom' rechtsonderaan in de statusbalk

    1. Gebruik in Mozilla Firefox de zoomfunctie, rechtsonderaan op je beeldscherm om in of uit te zoomen

     

  2. Om naar een volgende of vorige inzending van een andere student te navigeren, kan je de knoppen 'Vorige inzending' of 'Volgende inzending' gebruiken rechtsbovenaan op je beeldscherm, zodat je niet telkens naar de Inbox hoeft terug te keren

4. Kenmerken van het 'Matchoverzicht'

  1. Een belangrijke knop in de similariteitswerkbalk is de knop 'Matchoverzicht' , die bij het aanklikken de bronnen oplijst, waarin tekstovereenkomsten met de databases van Turnitin werden gevonden.
  2. Rechts op je beeldscherm worden in het Matchoverzicht de gevonden vergelijkingsbronnen geordend naar mate van overeenkomst met het werkstuk. In de eerste getoonde bron werden bijgevolg de meeste tekstovereenkomsten gevonden, zoals in het percentage van overeenkomst wordt aangegeven.

  1. Tevens worden de gevonden bronnen doorlopend genummerd en worden ze elk in een eigen kleur weergegeven.
  2. Door het nummer dat een bron voorafgaat aan te klikken,
  3. wordt in het werkstuk meteen de eerste tekstovereenkomst met deze bron opgezocht.
  4. Het aantal overeenkomsten met diezelfde bron wordt boven de bronnenlijst aangegeven.

  1. Je kan met behulp van de pijlen, links en rechts van het opgegeven aantal overeenkomsten, snel naar een volgende of vorige overeenkomst in het werkstuk navigeren. Aldus kan je snel controleren welke tekstdelen in het werkstuk van de student uit diezelfde bron werden overgenomen.
  2. De nummering en de inkleuring van de bronnen in de bronnenlijst, komt bijgevolg overeen met de nummers en inkleuringen in het werkstuk.

  1. Tevens wordt bij het aanklikken van een bron in het Matchoverzicht een 'bronvak' geopend waarin een fragment van de eerst gevonden oorspronkelijke tekst wordt getoond en de overeenkomstige tekst ingekleurd wordt weergegeven.

  1. Indien eenzelfde tekstovereenkomst in meerdere bronbestanden werd gevonden, dan kan je de andere bronnen openen door in het bronvak op de pijlen, wijzend naar links en rechts te klikken

5. Tekstovereenkomsten in detail bekijken

  1. Door in het werkstuk zelf op het volgnummer van een gekleurde tekstovereenkomst te klikken, wordt in het voornoemde bronvak eveneens het gedeelte van het bronbestand geopend waarin de tekstovereenkomst werd gevonden.
  2. Als je in dit bronvak op de knop ‘Volledige bronweergave klikt,
  3. dan wordt de volledige brontekst in het zijpaneel 'Volledige brontekst' getoond.

  1. Indien de brontekst afkomstig is van het internet, dan kan je de betreffende website openen door boven de volledige brontekst of in het bronvak op de hyperlink te klikken.
  2. Je kan de volledige brontekst weer sluiten door rechtsbovenaan op het sluiticoon van het zijpaneel te klikken. Je keert dan terug naar de bronnenlijst.

6. Tekstovereenkomst met ander studentwerkstuk

LET OP:

  1. Wanneer Turnitin een woordovereenkomst vindt tussen het opgeladen werkstuk en een werkstuk van een andere student, dan wordt dit aangegeven door de vermelding 'paper van student'
  2. Door op de bron in het Matchoverzicht te klikken kan je in het werkstuk naar het overeenkomstige tekstfragment springen
  3. Door in het werkstuk te klikken op het gekleurde tekstdeel, kan je het werkstuk van deze andere student enkel openen in het bronvak, wanneer je voor deze andere student cursusleider of communitybeheerder bent of wanneer de student schoolloopt in een partner van de Associatie van de KULeuven.
  4. In het andere geval zal je, zoals de tekst in het bronvak aangeeft, aan de cursusleider van deze andere student moeten vragen, om het gevonden werkstuk te mogen inzien
  5. Dat doe je door op de koppeling naar de vindplaats te klikken (veelal de naam van een universiteit of hogeschool).

  1. Turnitin bezorgt je daartoe een aanvraagformulier in een nieuw browservenster.
  2. Daarin moet je je e-mailadres opgeven

  1. Klik op 'stuur een verzoek om dit werkstuk te bekijken' om Turnitin de opdracht te geven om het aanvraagformulier te verzenden naar de betreffende cursusleider, die al dan niet een antwoord naar jou kan e-mailen
  2. Of klik op de sluitknop van het venster waarin het aanvraagformulier wordt getoond om het venster te sluiten en de aanvraag te annuleren

7. Meer bronnen onderzoeken

  1. Aanvankelijk worden in de bronnenlijst enkel ‘de voornaamste bronnen’ getoond in het ‘Matchoverzicht’, waarmee wordt bedoeld, dat enkel de bronnen worden getoond, waarin de grootste overeenkomst met een tekstfragment in het werkstuk gevonden werd. We noemen deze bronnen gemakshalve de ‘hoofdbronnen’.
  2. Je kan echter ook een analyse maken van de bronnen waarin dezelfde tekstfragmenten in mindere mate voorkomen.
  3. Klik daartoe op de knop ‘Alle bronnen in de werkbalk Similariteit.
  4. Daardoor wordt in het zijpaneel 'Alle bronnen' een aflopend overzicht gemaakt van alle bronnen waarin een tekstovereenkomst werd gevonden. Omdat de tekstovereenkomst minder groot is, worden deze ‘minder voorname bronnen’ veelal geheel verborgen ‘achter’ de hoofdbronnen
  5. Klik op één van de bronbestanden om de 'achterliggende bronnen' zichtbaar te maken
  6. Nu kan je ook de mate van overeenkomst in deze achterliggende bronnen inkijken door ze aan te klikken in de bronnenlijst

  1. Je kan nadien naar het Matchoverzicht met de hoofdbronnen terugkeren door op de knop 'Matchoverzicht' te klikken.

8. Match onderverdeling

  1. Wanneer je voor één enkele hoofdbron in de bronnenlijst alle onderliggende bronnen wil verkennen – dat zijn de door Turnitin gevonden bronnen, die een kleiner percentage aan overeenkomst vertonen dan de hoofdbron voor een bepaald tekstfragment – dan kan je deze onderliggende bronnen eveneens zichtbaar maken.
  2. Klik daartoe op de knop ‘Onderverdeling Matches bekijken.

  1. Daardoor worden voor het betreffende tekstfragment – dat geselecteerd is in het werkstuk - alle onderliggende bronnen getoond in het zijpaneel 'Match Onderverdeling'
  2. Deze onderliggende bronnen vertonen minder overeenkomst met het geselecteerde tekstfragment in het werkstuk, wat door het percentage wordt aangegeven.
  1. Door op een onderliggende bron te klikken, verschijnt weer een bronvak waarin je de overeenkomst in detail kan bekijken

  1. Je kan de 'Match Onderverdeling' verlaten door op de knop Alle bronnen’ te klikken in de werkbalk Similariteit. Je keert dan terug naar het overzicht met de hoofdbronnen.

9. Filters instellen

  1. Je beschikt over de mogelijkheid om het rapport te personaliseren door bepaalde filters in te stellen.
  2. Om deze filters in te stellen, klik je in de werkbalk Similariteit op de ‘Filter’-knop 'Filters en instellingen', waardoor de filters in het zijpaneel 'Filters & Instellingen' worden getoond: ‘Citaten uitsluiten’, ‘Bibliografie uitsluiten’ en ‘Bronnen uitsluiten die minder zijn dan’.
    1. Citaten uitsluiten’: zorgt ervoor dat een nieuwe rapport wordt opgesteld, waarbij de tekstdelen die in het werkstuk tussen aanhalingstekens werden geplaatst, niet langer in de berekening van de similariteitsindex worden meegerekend. Turnitin gaat er dan van uit dat de tussen aanhalingstekens geplaatste tekstdelen citaten zijn waaraan correct gerefereerd werd, wat uiteraard niet altijd het geval hoeft te zijn ; je zal dit bijgevolg zelf moeten nagaan in het werkstuk!

      Klik op de knop ‘Wijzigingen toepassen’ om dit nieuwe rapport aan te maken, waarin de nieuwe similariteitsindex wellicht kleiner is dan de vorige, in de vooronderstelling dat in het werkstuk inderdaad tekstdelen tussen aanhalingstekens werden geplaatst. Je zal dit dus in elk geval moeten controleren.
    2. Bibliografie uitsluiten’: deze filter zorgt ervoor dat alle citaat- en bibliografische verwijzingen in het werkstuk niet in de berekening van de similariteitsindex worden meegenomen. Er wordt een nieuw similariteitsrapport aangemaakt en de index wordt opnieuw berekend.  Turnitin geeft echter zelf aan dat dit proces niet exact verloopt en je een controle moet uitvoeren.
    1. De filter ‘Bronnen uitsluiten die minder zijn dan’ gebruik je wanneer je korte tekstovereenkomsten wil uitsluiten bij de berekening van de similariteitsindex.

    Je kan daartoe opgeven hoeveel woorden in een woordreeks of in een zin als een tekstovereenkomst worden beschouwd. Wanneer je deze filter bijvoorbeeld instelt op minimaal 10 woorden, dan zullen alle overeenkomsten met tekstdelen worden uitgesloten die minder dan 10 overeenkomstige woorden achter elkaar bevatten. Dit leidt dan weer tot een ander percentage van deze similariteitsindex.

    Of je kan in deze filter opgeven hoeveel procent de overeenkomst tussen werkstuk en vergelijkingsbron minimaal moet bedragen. Enkel tekstovereenkomsten met een groter percentage, worden dan in de index meegerekend.

    Wanneer je elke overeenkomst in het originaliteitsrapport wil zien verschijnen, kies dan voor de optie ‘Niet uitsluiten op basis van grootte’.

    1. Onder het kopje ‘Optionele instellingen’ kan je aanvinken of in het werkstuk elke bronverwijzing al dan niet met een eigen kleur moet worden weergegeven. Wanneer je deze optie uitvinkt, dan worden alle tekstovereenkomsten in dezelfde kleur weergegeven in het werkstuk.
    2. Klik op de knop ‘Wijzigingen tonen’ om de ingestelde filters op het werkstuk toe te passen.

10. Bronnen uitsluiten

  1. Turnitin laat ook toe om één of meerdere vergelijkingsbronnen, die rechts op het beeldscherm worden getoond, uit te sluiten bij de berekening van de similariteitsindex.

Dit kan bijvoorbeeld zeer nuttig zijn, wanneer (quasi) hetzelfde werkstuk van een student per ongeluk meermaals werd opgeladen in Turnitin en opgeslagen in de databases van Turnitin, waardoor een similariteitsindex van (quasi) 100% wordt berekend.  Je kan in dat geval één of meerder van de (quasi) identieke werkstukken van diezelfde student uitsluiten, waardoor het niet in de index wordt meegerekend.

  1. Klik daartoe op de knop ‘Alle bronnen in de similariteitswerkbalk
  2. Onder de lijst met onderliggende bronnen klik je de knop ‘Bronnen uitsluiten’ aan, waardoor elke getoonde bron wordt voorafgegaan door een selectievakje.

  1. Vink de uit te sluiten bronnen aan
  2. en klik vervolgens op de knop ‘Uitsluiten’.

  1. Daardoor wordt het originaliteitsrapport opnieuw berekend, waarbij met de overeenkomsten in de uitgesloten bronnen geen rekening wordt gehouden.
  2. Om een uitgesloten verwijzingsbron nadien terug in te sluiten, klik je in de similariteitswerkbalk op de knop ‘Uitgesloten bronnen, om het gelijknamige zijpaneel te openen.
  1. De eerder uitgesloten bronnen kan je dan opnieuw in de berekening van de index betrekken door:

    1. ofwel het selectievakje van enkele bronnen aan te vinken
    2. en op de knop ‘Herstellen’ te klikken,
    3. ofwel klik je meteen op de knop ‘Alles Herstellen’.

  1. Daardoor wordt de similariteitsindex meteen opnieuw berekend, waarbij wordt rekening gehouden met de zojuist herstelde vergelijkingsbronnen. Daardoor ook, neemt de index opnieuw toe.

 

11. Werkstukinfo

  1. Onder de similariteitsindex wordt de knop Inzendingsgegevens’ weergegeven. Door deze knop aan te klikken, verschijnt het venster 'Info' waarin onder meer wordt getoond:

    1. Het identificatienummer van het werkstuk
    2. De datum en het uur waarop het werkstuk werd opgeladen
    3. Hoe vaak het werkstuk door de student werd opgeladen
    4. Het aantal woorden en tekens dat het werkstuk telt

  1. Door op het sluiticoon te klikken, wordt het venster weer gesloten.

12. Het originaliteitsrapport afdrukken

  1. Een originaliteitsrapport kan je downloaden door onder de similariteitswerkbalk op de knop te klikken.
  2. Eerst verschijnt een keuzelijst met drie opties:

    1. 'Huidige weergave', waardoor het downloaden van een PDF van het originaliteitsrapport wordt gestart nadat je de nodige keuzes hebt gemaakt in een dialoogvenster:

    Wanneer Turnitin daarmee klaar is, kan je het downloadbestand op de gebruikelijke wijze openen of weergeven in de map om het af te drukken. Daarin worden alle tekstovereenkomsten ingekleurd weergegeven.

    Achteraan in dit downloadbestand worden de vergelijkingsbronnen opgelijst

    1. De tweede optie in het downloadmenu is 'Digitaal ontvangstbewijs': deze optie start het downloaden van een 'Digitaal ontvangstbewijs' dat je op de gebruikelijke wijze kan openen of weergeven in de map om het af te drukken

    In het ontvangstbewijs bevestigt Turnitin dat het programma de inzending heeft ontvangen en geeft daarbij een aantal bestandskenmerken op:

    1. Schrijver
    2. Titel
    3. Bestandsgrootte
    4. Aantal pagina's, woorden en tekens
    5. Enzovoort

    1. 'Oorspronkelijk ingediend bestand downloaden': start het downloaden van een bestand waarin de originele inzending van de student wordt weergegeven met behoud van de opmaak.

      Dit downloadbestand wordt meteen geopend in het programma waarmee het door de student werd aangemaakt

 


Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Turnitin':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Turnitin':
               Laatst gewijzigd: 1/11/2019 - Erik Penen en Yasmine Coninckx