Logo ICTO+

Documenten in Ultra

Inleiding

Documenten zijn de belangrijkste bouwsteen van een Ultra-cursus.

Een document is de inhoudspagina van je cursus, het gaat hier niet om een bijlage.

Op de inhoudspagina van je cursus (of in het document) kan je op een gestructureerde manier je tekst, bijlagen, video, afbeeldingen dergelijke opladen.

Wat wil je doen?

Het keuzemenu hieronder kan je gebruiken om sneller naar een bepaald onderdeel op deze pagina te navigeren:

1. Een document aanmaken, bewerken of verwijderen

Een nieuw document aanmaken doe je vanuit het tabblad Content van je cursus.

content aanmaken

Open de leermodule en/of map waarin het document moet komen.Klik op de juiste plaats op: (+) > Create > Document.

Als je een document aanmaakt of bewerkt, opent de Documentpagina.

document aanmaken

2. Blokken en secties in een document

Een document in Toledo Ultra bestaat uit 4 blokken per sectie en kan meerdere secties bevatten.

document aanmaken

Dit geeft je behoorlijk veel layoutmogelijkheden. Zo kan je de volledige regel (4 blokken) voor een bepaald element gebruiken of kan je bijvoorbeeld ook twee elementen naast elkaar plaatsen (2 blokken per element)

Bijvoorbeeld:

Een volledige sectie (4 blokken) voor 1 element:

document aanmaken

Een halve regel per element (2 blokken per element):

document aanmaken

Een element op 1 blok, een op 2 blokken en een op 1 blok:

document aanmaken

3. Voeg inhoud en/of bijlagen toe aan een document

stap

1) Wil je een blok aanmaken, dan klik je op het plusteken links.

Daar heb je 5 mogelijkheden:

  1. Inhoud
  2. html
  3. Kenniscontrole
  4. Bestand uploaden (bestand uploaden vanaf je computer)
  5. Cloudupload (bestand uploaden vanaf een cloudopslag)
  6. Inhoudsverzameling (bestand uploaden vanaf de inhoudsverzameling van Toledo Ultra)

stap

2) Wil je een sectie aanmaken, dan klik je op het plusteken in het midden. De eerste sectie staat al klaar, daarvoor moet je dus niet op een plus klikken.

Binnen een sectie heb je 6 mogelijkheden (eentje meer):

  1. Inhoud
  2. html
  3. Kenniscontrole
  4. Bestand uploaden (bestand uploaden vanaf je computer)
  5. Cloudupload (bestand uploaden vanaf een cloudopslag)
  6. Inhoudsverzameling (bestand uploaden vanaf de inhoudsverzameling van Toledo Ultra)
  7. Een bestand omzetten (een bestand omzetten naar tekst met opmaak binnen Toledo Ultra)

stap


Let op Vergeet niet om je aanvullingen/aanpassingen te bewaren door te klikken op 'Opslaan'. Sluit je je document zonder dit te doen, dan ben je je wijzigingen kwijt.

stap

3.1 Inhoud

teksteditor

Met deze optie voeg je een contentblok toe dat je kan opbouwen met verschillende inhoudstypes: opgemaakte tekst, tabellen, koppelingen, bijlagen of externe inhoud. Gebruik de knoppen om je tekst op te maken met titels, lettergroottes, tekstkleur, enz.

De drie meest rechtse knoppen dienen om zaken in te voegen:

3.2 html

Hier kan je een stukje HTML plakken, bijvoorbeeld embed code.

stap

3.3 Kenniscontrole

Via een kenniscontrole kan je binnen een document zelf een kleine check voor studenten toevoegen. Een vraag waarmee ze kunnen testen of ze de inhoud begrepen hebben en ook instant feedback krijgen. Momenteel gaat het enkel om een meerkeuzevraag, maar dit zal naar de toekomst toe uitbreiden zodat ook andere gesloten vraagtypes mogelijk zijn.

stap

De weergave van de vraag is anders voor studenten en docenten. Als docent zie je de vraag met antwoord en enkele statistieken. Als student zie je een toetsvraag en eens ingevuld ook de ingestelde feedback. Hieronder zie je de twee weergaven:

Dit zie je als docent:

stap

Dit zie je als student:

stap

3.4 Bestand uploaden

Met deze optie kan je onmiddellijk een bestand van je computer als apart contentblok opladen in je document. Het is dan niet als bestand gekoppeld aan een tekstvak. Als het bestandtype het toelaat, zal de inhoud onmiddellijk ingesloten worden weergegeven of krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de inhoud online te bekijken (Office-bestanden, PDF’s).

stap

3.5 Cloudopslag

Met deze functie kan je onmiddellijk een bestand opladen van een cloud service, zoals OneDrive. Je moet daarvoor de eerste keer een koppeling leggen met jouw cloud service. Eens dat gedaan is, kan je via deze weg bestanden vanuit je cloud service selecteren en opladen. Let op: er wordt een kopie gemaakt van het origineel. Het document aanpassen in de cloud heeft geen effect op wat er in je cursus staat.

stap

3.6 Inhoudsverzameling

Je kan ook een bestand toevoegen via de inhoudsverzameling van Toledo Ultra. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je het document al eerder ergens had geüpload.

Tip maak gebruik van de zoekoptie rechtsbovenaan in de inhoudsverzameling om een bestand terug te vinden.

stap

3.7 Bestand omzetten

Blader naar bestanden op uw lokale computer. Eenmaal geselecteerd, converteert het systeem het bestand naar het documentformaat. Ondersteunde bestandstypen zijn onder meer PDF, PowerPoint (ppt, pptx, pps) en Word (doc, docx, odt). Geconverteerde inhoud moet worden beoordeeld op nauwkeurigheid.

Een zeer handig optie als je makkelijk aanpassingen wil kunnen doen in Ultra zelf zonder steeds te moeten uploaden of copy pasten uit een bestaand document.

stap

4. Pas de opmaak aan van je document

Een document bestaat uit zoveel secties als je zelf wil. Binnen elk van deze secties heb je de mogelijkheid om inhoud te spreiden over de volledige sectie of over 1 of meer van de 4 blokken waaruit de volledige sectie bestaat (zie punt 2).

Maak een bepaalde inhoud aan via 'Inhoud', 'html' of door het uploaden van een bestand. Dit doe je zoals aangegeven in punt 3. Deze inhoud zal initieel de volledige sectie in beslag nemen.

stap

Beweeg je met je cursor over de randen van het element (je inhoud), dan zal je dubbele pijlen zien verschijnen. Hiermee kan je het inhoudselement kleiner maken zodat deze geen 4 blokken inneemt. Het principe lijkt op het vergroten en verkleinen van een afbeelding.

stap

Je item staat dan mogelijks nog niet in de juiste blok. Klik op je inhoudselement en je zal een paars menu erboven zien verschijnen. Het vierkantje hierin kan je gebruiken om het item vast te nemen en naar een andere blok of zelfs een andere sectie te verslepen.

stap

Let op Vergeet niet om je aanvullingen/aanpassingen te bewaren door te klikken op 'Opslaan'. Sluit je je document zonder dit te doen, dan ben je je wijzigingen kwijt.

stap

5. Meer weten?

Zoek je naar meer info?
Neem dan een kijkje op: Create documents (Blackboard Help)
Contacteer je ICTO+ ondersteuner: Klik hier
Neem een kijkje op ons professionaliseringsaanbod: Klik hier