Logo ICTO+

Gradebook/cijferlijst

Inleiding

De cijferlijst of het Gradebook is een belangrijke tool voor het beoordelen van toetsen en opdrachten van studenten en voor het geven van persoonlijke feedback.

Wat wil je doen?

Het keuzemenu hieronder kan je gebruiken om sneller naar een bepaald onderdeel op deze pagina te navigeren:

1. De cijferlijst openen

Open de cijferlijst van je cursus via de knop ‘Cijferlijst’ in de navigatiebalk.

Studenten die zich inschrijven voor je cursus worden automatisch toegevoegd aan de cijferlijst.

Je kan vanuit vier weergaven cursuswerk beoordelen, items beheren en cijfers publiceren:

  1. Overzicht: hier kan je snel zien welke werken je nog moet beoordelen en welke cijfers nog gepubliceerd kunnen worden.
  2. Te beoordelen items: een overzicht van alle opdrachten, toetsen, etc. in je cursus. Klik op een item om alle inzendingen te bekijken.
  3. Cijfers: een roosterweergave waarin je een kolom ziet per item en een rij per student.
  4. Deelnemers: een overzicht van studenten in je cursus. Klik op een student om een overzicht te krijgen van alle inzendingen van deze student.

de weergaven in de cijferlijst

1.1 Overzicht

Het tabblad overview is zeer handig om snel een overzicht te hebben van de items die je nog moet beoordelen en posten naar je studenten. Je ziet hierbij ook twee elementen:

  1. Een lijstje van items die je nog moet beoordelen. Je krijgt er 5 per keer te zien (onderaan kan je naar een volgende pagina gaan). Hierbij zie je snel de naam van het item, de oudste poging van een student die nog niet beoordeeld werd en kan je via de knop nu beoordelen direct de poging van een student/studenten openen.
  2. de weergaven in de cijferlijst

  3. Een lijstje met items waarbij je nog een score met bijhorende feedback kan publiceren zodat studenten deze te zien krijgen. Publiceren kan snel en eenvoudig door te klikken op de knop bij een bepaald item.
  4. de weergaven in de cijferlijst

1.2 Te beoordelen items

Dit tabblad biedt een overzicht van alle beoordeelbare items in je cursus en geeft ook aan hoever je staat met het beoordelen ervan.

  1. Weergave wijzigen
  2. Klik op de titel om een item te openen
  3. Bekijk hoeveel inzendingen je moet beoordelen
  4. Bekijk welke cijfers nog niet gepost werden
  5. Cijfers bewerken en verwijderen
  6. Rijen toevoegen

voorbeeld te beoordelen items

1.3 Cijfers

De cijferweergave bevat de cijfers die studenten hebben gekregen of duidt aan waar ze nog een cijfer moeten krijgen. Selecteer een cel om aan je evaluatie te beginnen.

  1. Kolommen beheren
  2. Cijfers toekennen en beheren
  3. Inzendingen weergeven
  4. Cijfers posten voor de student
  5. Items of berekeningen toevoegen
  6. Het totaal aantal punten bekijken
  7. Zien wat je nog moet doen

voorbeeld studentenraster

1.4 Deelnemers

In het tabblad deelnemers kan je informatie over je studenten en hun betrokkenheid bekijken.

  1. Weergave wijzigen
  2. Studentengegevens bekijken
  3. Een student opzoeken
  4. Weergave instellen
  5. Navigeren in de lijst
  6. Maatregelen maken en berichten versturen

voorbeeld tabblad studenten

2. Stel je cijferlijst in

Vanuit de cijferlijst van een cursus kan je instellingen toevoegen of bestaande instellingen wijzigen om deze te laten aansluiten bij je beoordelingsmethoden.

Je kan hier cijfertoekenningsschema's beheren, de prestatie-instellingen van studenten instellen, automatische nullen in- en uitschakelen, een totaalscore instellen, cijfercategorieën beheren en organisatierubrieken beheren.

afbeelding cijfer instellen

2.1 Cijfertoekenningsschema's beheren

Cijfertoekenningsschema’s zijn een handige manier om een resultaat op een andere manier weer te geven dan een cijfer. Standaard krijg je al het cijfertoekenningsschema letter te zien, maar je kan er dus zelf ook andere creëren. Eens je een cijfertoekenningsschema in je cursus hebt gemaakt, kan je bij elke opdracht, toets of andere score in je cijferlijst kiezen voor deze weergave.

Je klikt op ‘cijfertoekenningsschema beheren’ om bestaande schema’s aan te passen en nieuwe te maken.

afbeelding stap

Bijvoorbeeld een eigen schema genaamd pass/fail waarbij studenten de boodschap pass krijgen als ze 50% of meer behalen en fail als ze een score hebben onder de 50%.

afbeelding stap

2.2 Waarschuwingsinstellingen over prestaties van studenten

Je kan instellen dat je waarschuwingen ontvangt over studenten die al lang niet meer actief waren in je Toledocursus en/of een lage totaalscore (totaal moet je eerst instellen) hebben.

Deze waarschuwing kan je ook laten verschijnen in de stream van studenten.

afbeelding stap

Tip Dit is hetzelfde als de waarschuwingsinstellingen bij je analyses. Voor meer informatie over waarschuwingsinstellingen en cursusactiviteit, klik hier.

2.3 Automatische nullen in- en uitschakelen

Een automatische nul wil zeggen dat je studenten, zodra de deadline vertreken is automatisch een nul krijgen voor de opdracht en deze ook automatisch gepost wordt (ze zien dit direct na het verlopen van de deadline). Je controleert dus best of je deze instelling wel of niet wil gebruiken.

afbeelding automatische nullen

Let op de optie automatische nullen staat bij default aan.

2.4 Totaalscore instellen

Je hebt in Toledo Ultra de keuze om een totaalscore in te stellen.

afbeelding stap

Let op Een cijfer uitsluiten is niet hetzelfde als een N.A. geven! Als je cijfers uitsluit bij een student, dan heeft dit ook een impact op de totaalscore bij deze student. De opdracht die je uitsluit wordt namelijk niet meer meegeteld (opdracht wordt voor die student geschrapt). Dit zorgt ervoor dat de student een ander maximum waarde heeft voor het totaal en de score hoger kan liggen dan bij medestudenten.

Bijvoorbeeld:

afbeelding stap

Voor je totaalscore kan je kiezen uit:

Tip Kies of je het totaal wil weergeven aan studenten (kan je nadien nog aanpassen) en via welk cijfertoekenningsschema je dit wil doen.

afbeelding stap

3. Download en upload cijfers

Je kan de volledige cijferlijst downloaden of kolommen selecteren van je Ultra-cursussen.

Hiervan kan je een bestand exporteren in een indeling met door komma's gescheiden gegevens (CSV) of door tabs gescheiden gegevens (XLS) en vervolgens importeren in Excel. Een cijferbestand kan ook geüpload worden wanneer je offline werkt. Je cijferlijst zal dan bijwerken.

afbeelding uploaden en downloaden

Let op Verander de naam van het gedownload bestand niet. Kies dus voor opslaan en niet voor opslaan als.

Tip Moet je punten overzetten van xToledo? In dit filmpje wordt stap voor stap getoond hoe je punten kan overzetten van xToledo naar Toledo Ultra.

4. Kolom toevoegen met/zonder berekening

In de cijferlijst kan je een nieuwe kolom gaan toevoegen via het plusteken (zie je na hover). Je kan daarbij kiezen voor een item of een berekening. Hieronder leggen we het verschil tussen beide uit.

afbeelding stap

4.1 Item toevoegen

Je kan in de cijferlijst nog een kolom toevoegen. Deze verschijnt ook bij studenten en geeft je zo de mogelijkheid om feedback en een score toe te kennen voor items die niet onder de noemer toets of opdracht vallen. Denk bijvoorbeeld aan aanwezigheden.

afbeelding stap

4.2 Berekening toevoegen

In Toledo Ultra kan je ook een kolom met een berekening toevoegen. Zo moet je niet steeds uitwijken naar Excel, maar kan je dat ook online doen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld ene tussentijds totaal, een wegingskolom, herleiden van scores naar een andere noemer, etc.

Voordeel van zo een kolom ten opzichte van Excel is dat deze ook steeds automatisch update. Heb je een score aangepast die invloed heeft op je berekening, dan zal de berekening automatisch aangepast worden.

afbeelding stap

Je kiest de variabelen, functies en operatoren in het menu. Daarna kan je ze slepen in de juiste volgorde.

Tip Een kolom in je cijferlijst (vb. een opdracht) kan je kiezen via de knop 'Variabele'.

Bijvoorbeeld: de som van twee opdrachten op 20 punten.

afbeelding stap

5. Meer weten?

Zoek je naar meer info?
Neem dan een kijkje op:
Contacteer je ICTO+ ondersteuner: Klik hier
Neem een kijkje op ons professionaliseringsaanbod: Klik hier