Eerste verkenning van de leeromgeving

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
 

Toelichting bij multimedia-gebruik

Het aanbieden van video- en audiomateriaal via het internet is een erg complexe problematiek, waardoor nooit gegarandeerd is dat elke student dit materiaal via de eigen computer kan openen.

Enerzijds wordt multimediaal aangeboden van uiteenlopende types (avi, mpeg4, wmv, wav, mid,...) en anderzijds is het vertonen van dit materiaal gebonden aan een zogenaamde codec. Een codec bepaalt hoe bijvoorbeeld een video, tijdens het aanmaken en bewaren van een video gecomprimeerd werd. Daarenboven is een invoegtoepassing (plugin) nodig om het gecomprimeerde bestand weer te decomprimeren en af te spelen (VLC, QuickTime, Real Player,...).
Als je bijgevolg een video- of geluidsbestand ontsluit via het web (Toledo) - is het niet zeker dat je studenten dit bestand kunnen afspelen of bekijken op het eigen toestel, zelfs niet wanneer dit op jouw computer wél lukt.

Dat is dan ook de reden dat videoplatformen zoals Youtube en Vimeo zo populair zijn (en ook Videolab kan als een videoplatform worden beschouwd), omdat zij elke opgeladen video op verschillende wijzen (met verschillende codec) opslaan. Afhankelijk van onder meer het toestel (PC, tablet, smartphone,...), het besturingssysteem (Windows, Apple Macintosh,...), de browser (Internet Explorer, Google Chrome, Safari, FireFox,...), de internetverbinding,... wordt een gepaste versie van het multimediabestand aangeboden. Videolab geeft je daarenboven de mogelijkheid om je videomateriaal af te schermen, zodat het enkel door studenten, die in een bepaalde Toledo-cursus of -community zijn ingeschreven, kan worden bekeken. Maar heeft dan weer als nadeel dat Flash-bestanden niet in Videolab kunnen worden opgeladen.

Toledo is een teleleerplatform en geen multimediaplatform. Het beschikt dan ook niet over de mogelijkheid om de door jou opgeladen multimediabestanden in uiteenlopende versies te bewaren. Daarom biedt het ter beschikking stellen van je videomateriaal via voornoemde multimediaplatformen (YouTube, Videolab, Vimeo,...) meer garanties dat je studenten dit materiaal met succes kunnen bekijken en beluisteren.


Het probleem met de mogelijkheid, om via de visuele teksteditor van Toledo multimedia te ontsluiten, is bijgevolg dat het de indruk geeft dat je probleemloos audio- en videomateriaal kan aanbieden terwijl dit in essentie een hele complexe problematiek is. Want eigenlijk is het niet de bedoeling om ongecomprimeerd video-materiaal op te laden in de leeromgeving. Het alternatief - je video's eerst opladen in een multimediaplatform en vervolgens daarnaar koppelen via een link in Toledo - is evenwel omslachtig, maar 'bedrijfszekerder'.

Samengevat is het ontsluiten van multimediamateriaal dus een probleem van browser, plugin, programma's geinstalleerd op een toestel om multimediabestanden af te spelen, extensie en codec, enerzijds, en de onmogelijkheid van Toledo om met al deze situaties rekening te houden, anderzijds. Het gebruik maken van videoplatformen (zoals Youtube, Videolab, Vimeo,...) - met alle nadelen die daaraan verbonden zijn (eigendomsrecht, bedrijfszekerheid,...) - is dan ook vaak een betere, maar daarom nog niet 'de beste' keuze.

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Eerste verkenning van Toledo':
               Laatst gewijzigd: 1/11/2019 - Erik Penen / Yasmine Coninckx