Zoeken in MS Powerpoint 2010-cursus:

Diaovergangen

1. Leerdoel

Studenten moeten beeldschermpresentaties kunnen voorzien van verschillende diaovergangen.

2. Toelichting

Bij het weergeven van een diareeks (druk daartoe op de F5-toets, of klik op de knop 'Diavoorstelling' links onderaan het beeldscherm ) wordt een volgende dia standaard getoond, wanneer met de linkermuisknop wordt geklikt.  Het beeldscherm wordt daarbij in zijn geheel schoon geveegd en de nieuwe dia verschijnt even plots als de vorige verdwenen is.

In vele diareeksen wordt de overgang van de ene naar de andere dia daarentegen vaak begeleid met één of andere diaovergang.  Spaarzaam gebruik van diaovergangen kan enige dynamiek in een diapresentatie brengen.

3. Werkwijze

 1. Open de diareeks 'ICT-Vergadering' in MS Powerpoint 2010 in Normale weergave.  Klik hier om deze voorbeeldpresentatie eerst naar je geheugenstaafje of Homedrive te downloaden, wanneer je dit nog niet eerder gedaan hebt.

 1. Klik op het tabblad 'Overgangen' van het lint
 2. Klik vervolgens op de knop 'Meer' in de groep 'Overgang naar deze dia', waardoor de galerij 'Diaovergang' wordt geopend

 3. Klik op de diaovergang van je keuze
 4. Je kan in dezelfde groep van het tabblad 'Overgangen' een geluid, dat tijdens de overstap naar een volgende of vorige dia wordt afgespeeld, kiezen met behulp van de keuzelijst 'Geluid'
 5. Klik de keuzelijst open en selecteer een optie of klik, helemaal onderaan in de keuzelijst, op de optie 'Ander geluid' om zelf een geluidsbestand te selecteren (klik hier om een toelichting te lezen).

 1. Met keuzelijst 'Duur' kan daarenboven worden ingevoerd met welke snelheid de overgang moet worden uitgevoerd

 1. Je kan de ingestelde overgangseffecten toepassen op de huidige dia of op alle dia's in de diareeks door de knop 'Op alles toepassen' aan te klikken

 1. Je kan tenslotte ook nog opgeven op welke wijze naar de volgende dia moet worden overgestapt tijdens het afspelen van de presentatie:

  1. na een muisklik
  2. of 'Na' een op te geven aantal seconden of minuten. Deze optie lijkt vooral interessant wanneer de presentatie tijdens een infobeurs, introductiedag,... (op de achtergrond) wordt afgespeeld

In het venster 'Overzicht' wordt - wanneer het tabblad "Dia's" actief is - voor elke dia de diaovergang weergegeven als een klein icoon onder het dianummer.   
Wanneer je dit icoon aanklikt wordt de diaovergang (en elk ander effect) meteen getoond.

4. Oefening

Voeg aan de diareeks 'ICT-Vergadering' enkele diaovergangen toe die je leuk lijken.

Bekijk het resultaat in de weergave 'Diavoorstelling'.

5. Bronnen

    Helpprogramma bij Microsoft PowerPoint 2010: zoek op 'diaovergang'.