Zoeken in MS Access 2010-cursus:

Een database openen/maken

1. Leerdoel

De student moet de verschillende werkwijzen kennen om een bestaande database te openen of een nieuwe database aan te maken.

2. De opties van de 'Office Backstage'

Bij het opstarten van Microsoft Access 2010 is het databasevenster (waarover we het in het 'Inleidend voorbeeld' hadden) gesloten.  Het beeldscherm toont evenwel het venster 'Office Backstage'. 

Vanuit de Backstage kunnen eerder gemaakte databases en nieuwe databases op verschillende manieren opnieuw worden geopend of worden aangemaakt.

2.1. Een databasenaam aanklikken

Klik in de sectie 'Snelle toegang' van het Backstage-menu op de bestandsnaam van een eerder geopende database om deze database opnieuw te openen.

Het aantal databases dat de sectie 'Snelle toegang' weergeeft, kan je zelf bepalen (zie volgende paragraaf).

2.2. De menu-optie 'Recent'

  1. Wanneer de naam van de te heropenen database niet meteen in het menu van de Backstage zichtbaar is, klik dan op de menu 'Recent'.
  2. De Backstage opent daardoor het deelvenster 'Recente databases' waarin alle recent geopende databases worden opgelijst
  3. Open een database door de databasenaam aan te klikken

  1. Zoals in voorgaande paragraaf uitgelegd toont de menubalk in de sectie 'Snelle toegang' een aantal onlangs geopende databases.
  2. Het aantal databases dat daarin getoond wordt, kan je zelf bepalen in de keuzelijst die onderaan in het deelvenster 'Recente databases' wordt weergegeven.

2.3. Een bestaande database opzoeken

 

Wanneer de bestandsnaam van een bestaande database niet in de sectie 'Snelle toegang', noch in het deelvenster 'Recente databases' voorkomt, kan je dit bestand opzoeken op één van de schijven waartoe je computer toegang heeft door op de menu-optie 'Openen' te klikken.

MS Access opent daardoor het dialoogvenster 'Openen' waarin je op de gebruikelijke Windowswijze naar de gewenste schijf en de gewenste map kan navigeren om de database op te zoeken en te openen.

Klik hier indien je meer info wenst aangaande het opzoeken van MS Access-databases.

2.4. Een nieuwe database aanmaken op basis van een sjabloon

Om een nieuwe database aan te maken maakt MS Access gebruik van sjablonen. Net zoals een MS Word-document onveranderlijk op een sjabloon gebaseerd is, zoals eerder in dit zelfstudiepakket uitgelegd, moet je bij de creatie van een nieuwe database noodzakelijkerwijze een sjabloon kiezen waarop de nieuwe database is gebaseerd.

De sjablonen waarop je je nieuwe database kan geënt worden, zijn opgelijst in het (middelste) deelvenster 'Beschikbare sjablonen' van de Office Backstage van MS Access.

Elk sjabloon creëert een bepaald type database - vaak voor een specifiek doel -, waarin een wisselend aantal gebruiksklare databaseobjecten (tabellen, formulieren, query's, rapporten,...) is voorzien.

Je kan het deelvenster 'Beschikbare sjablonen' in de Backstage van Access openen door op de menu-optie 'Nieuw te klikken.

Sommige sjablonen worden tijdens de installatie op de harde schijf van je computer geïnstalleerd. Deze geïnstalleerde sjablonen vind je bovenaan in het deelvenster 'Beschikbare sjablonen'.

Een veel uitgebreidere collectie sjablonen kan je downloaden vanaf de Microsoft Office website. Je kan ze in de Backstage vinden onder het kopje 'Office.com-sjablonen'

We overlopen kort de belangrijkste sjablonen.

2.5. Het sjabloon 'Lege database'

Om een geheel nieuwe en lege database aan te maken, waaraan daarna (handmatig) de vereiste objecten (tabellen, formulieren, rapporten) moeten worden toegevoegd, kan je vertrekken van het sjabloon 'Lege database'.

  1. Klik in het lint van MS Access op het tabblad 'Bestand'
  2. Klik op de menu-optie 'Nieuw' in het menu van de daardoor geopende Backstage
  3. Klik op het sjabloon 'Lege database' in het deelvenster 'Beschikbare sjablonen' van de Backstage
  4. Daardoor wordt in het deelvenster aan de rechterkant een afbeelding van het sjabloon getoond (in dit geval een afbeelding van een 'lege database')
  5. Onder de afbeelding wordt een databasenaam voor je nieuwe database voorgesteld: 'Database1', die je uiteraard kan wijzigen in een naam die meer aangepast is aan het doel of het toekomstig gebruik van de database
  6. Tevens stelt Access een locatie (schijf en map) voor waarin de nieuwe database zal worden bewaard

  1. Wijzig eventueel de locatie op de gebruikelijke Windowswijze door op het map-icoon te klikken. Access opent daartoe het dialoogvenster 'Nieuwe database' (klik hier voor meer informatie aangaande het selecteren van een andere locatie).

  1. Klik op de knop 'Maken' om de nieuwe database aan te maken en op te slaan onder de opgegeven naam en in de opgegeven map
  2. Wanneer de nieuwe lege database is aangemaakt, wordt deze meteen geopend. In het 'Navigatiedeelvenster' wordt in dit geval slechts één databaseobject getoond: een tabel met als naam 'Tabel1'. Rechts daarvan wordt deze tabel geopend waarin meteen de nodige gegevens kunnen worden ingevoerd.

2.6. Een Voorbeeld-sjabloon gebruiken

De sjabloonknop 'Voorbeeld-sjablonen' opent een reeks sjablonen die tijdens de installatie van MS Access op de harde schijf van je PC werden gekopieerd.

Door in dit overzicht één van de geïnstalleerde sjablonen aan te klikken wordt in het rechterdeelvenster weer een afbeelding van het sjabloon getoond en kan je op dezelfde wijze als in voorgaande paragraaf beschreven:

Noot: Om terug te keren naar het voorgaande beeldscherm, zonder een nieuwe database aan te maken, kan je bovenaan op de webpagina op de koppeling 'Start' klikken

2.7. Een online sjabloon gebruiken

Het selecteren van een online sjabloon verloopt op analoge wijze.

  1. Klik in het deelvenster 'Beschikbare sjablonen' op één van de sjabloonknoppen onder de hoofding 'Office.com-sjablonen'

  1. In het deelvenster aan de rechterkant wordt het sjabloon omschreven, wordt de bestandsgrootte en de waardering door eerdere gebruikers aangegeven, en wordt weer een bestandsnaam en een locatie voor opslag voorgesteld.

  1. Klik op de knop 'Downloaden' om het sjabloon vanaf de website van Microsoft Office te kopiëren naar de harde schijf van je eigen computer.

  1. Na afloop van het downloadproces wordt de nieuwe database geopend. In het 'Navigatiedeelvenster' worden de verschillende databaseobjecten, die in het sjabloon vervat zitten, weergegeven: tabellen, formulieren, rapporten, query's, draaitabellen, ...

    1. Indien het navigatiedeelvenster gesloten is, klik dan op de dubbele pijl rechtsboven in het venster om het te openen
    2. Wanneer onder het lint, tegen een geelkleurige achtergrond, de mededeling verschijnt 'Beveiligingswaarschuwing: Bepaalde actieve inhoud is uitgeschakeld. Klik voor meer informatie', klik dan op de knop 'Inhoud inschakelen'

  1. Je kan vervolgens de verschillende databaseobjecten aanpassen overeenkomstig je eigen noden en daarna de tabellen vullen met je eigen gegevens.
  2. In sommige sjablonen worden je daartoe allerlei hulpmiddelen aangereikt, zoals help-video's met instructies voor het uitvoeren van bepaalde taken, weblogs, discussiegroepen,...

Het spreekt voor zich dat het gebruik van sjablonen je heel wat ontwikkeltijd kan besparen.

3. Beveiligingsstatus voor een database wijzigen

Standaard is, bij het opstarten van MS Access, het programma dusdanig ingesteld dat het niet zomaar om het even welke database zonder meer wil openen.  Wanneer je op één van de hoger beschreven wijzen een bestaande database wil openen, verschijnt volgende waarschuwing tegen een geelkleurige achtergrond: 'Bepaalde actieve inhoud is uitgeschakeld. Klik voor meer informatie'

Met 'actieve inhoud' worden onveilige 'expressies' en macro's bedoeld. Deze kunnen functies bevatten die door kwaadwillende gebruikers worden gebruikt om toegang te krijgen tot schijven, bestanden of andere bronnen waartoe ze niet zijn gemachtigd. Als kwaadwillende gebruikers toegang hebben tot deze bronnen, kunnen ze mogelijk schadelijke bewerkingen uitvoeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld alle bestanden uit een map verwijderen, een netwerkbron blokkeren of een bestand wijzigen. Om deze redenen wordt deze 'actieve inhoud' uitgeschakeld.

Klikken op de melding 'Bepaalde actieve inhoud is uitgeschakeld. Klik voor meer informatie' opent in de Backstage van MS Access de menu-optie 'Info'.

  1. De knop 'Inhoud inschakelen' heeft tot gevolg dat de 'actieve inhoud', die in de thans geopende database geblokkeerd wordt, toch wordt ingeschakeld. Klikken op de knop 'Inhoud inschakelen' achter voornoemde melding heeft hetzelfde effect. Het spreekt voor zich dat je de actieve inhoud van een database pas veilig kan inschakelen, wanneer de afkomst of eigenaar van de database je bekend is.

  1. Je kan in de Backstage tevens een koppeling vinden naar het Help-programma van Access (zie nummer 2 in bovenstaande figuur) waarin je meer info aangaande 'actieve inhoud' en de mogelijke risico's kan opzoeken:

  1. De koppeling 'Instellingen voor het Vertrouwenscentrum' opent het 'Vertrouwenscentrum' van Microsoft Access. Je kan er de beveiligingswaarschuwing permanent uitzetten, zoals in volgende paragraaf wordt toegelicht.

4. Beveiligingswaarschuwing permanent uitzetten

Indien je de beveiligingswaarschuwing definitief wil uitzetten - zodat deze nooit meer wordt getoond, ongeacht welke database wordt geopend - kan je als volgt te werk gaan.

Let op: Onderstaande procedure leidt ertoe dat ook databases van (onbekende) derden zonder beveiligingswaarschuwing worden geopend. Dit is enkel veilig wanneer je uitsluitend databases opent die je zelf hebt gemaakt of die afkomstig zijn van te vertrouwen anderen.

  1. Klik op het tabblad 'Bestand'
  2. Klik onderaan in het vervolgmenu op de knop 'Opties'

  1. Klik in het daardoor geopende dialoogvenster op de knop 'Vertrouwenscentrum'
  2. Klik op de knop 'Instellingen voor het Vertrouwenscentrum'

  1. Klik in het dialoogvenster 'Vertrouwenscentrum' op de knop 'Berichtenbalk'
  2. Klik op het keuzerondje 'Nooit informatie over geblokkeerde inhoud weergeven'
  3. Klik op de knop 'Ok'

5. Bronnen

Helpprogramma bij Microsoft Access 2010: zoek op 'database maken', 'sjablonen', 'beveiligingswaarschuwing' en 'Vertrouwenscentrum'.