Procedure om Toledo-cursus gebruiksklaar te maken bij het begin van een nieuw semester

Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Gebruiksklaar maken':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Gebruiksklaar maken':
 

7. Cursusmenu opschonen en beheren

7.1. Wat is het cursusmenu?

Wanneer je in de Portaalpagina van Toledo op de naam van een Toledo-cursus of Toledo-community klikt, dan wordt deze cursus of community meteen geopend en wordt onderstaand beeldscherm getoond.

Links bovenaan wordt het cursusmenu weergegeven.

Toledo-cursussen en -organisaties worden initieel aangemaakt op basis van een sjabloon dat het cursusmenu voorziet van een reeks standaardknoppen. Wellicht heb je niet alle knoppen in het cursusmenu nodig.

Het is dan een goede gewoonte om overbodige knoppen uit het cursusmenu te verwijderen, zodat studenten er niet nodeloos op klikken om enkel vast te stellen dat ze geen informatie ontsluiten.

Noot: Wanneer Toledo vaststelt dat in het cursusmenu een knop naar een inhoudsgebied is voorzien, maar dat het betreffende inhoudsgebied geen enkel item bevat (leeg is), dan wordt deze knop automatisch niet in het cursusmenu van studenten getoond.

Anderzijds is het mogelijk dat in het cursusmenu knoppen ontbreken die je graag wil toevoegen. Daarenboven kan het zinvol zijn om het cursusmenu wat overzichtelijker te maken door toevoeging van titels (boven een reeks gelijksoortige knoppen) of scheidingslijnen.

Voornoemde onderwerpen komen op deze pagina aan bod.

7.2. Het uitzicht van het cursusmenu bepalen

7.2.1. Het cursusmenu tonen of verbergen

Je kan het menu (en meteen ook het configuratiemenu) dichtklappen met behulp van de knop 'Menu verbergen' , waardoor de ruimte voor het tonen van inhoudsgebieden veel groter is. Nadien kan je het cursusmenu weer zichtbaar maken met behulp van de knop . Wanneer je Toledo afsluit, wordt de op dat moment gekozen instelling opgeslagen, zodat bij een volgende opstart het cursusmenu verschijnt of niet verschijnt zoals voordien ingesteld.

Wanneer je de breedte van het cursusmenu wil aanpassen, gebruik dan de grijze balk, rechts van het cursusmenu. Door deze balk met ingedrukte linkermuisknop te verslepen wordt het cursusmenu breder of smaller weergegeven.

7.2.2. Weergavemogelijkheden van het cursusmenu

  1. Standaard wordt het cursusmenu links in het beeldscherm van een geopende cursus of community getoond
  2. Een klik op de knop 'Cursusmenu weergeven in venster' opent het cursusmenu (en configuratiescherm) daarentegen in een afzonderlijk venster
  3. Dit venster kan je op om het even welke plaats op je beeldscherm plaatsen door de titelbalk van het browservenster met ingedrukte linkermuisknop te verslepen naar een nieuwe locatie

  1. In dit venster wordt de cursusinhoud weergegeven in de zogenaamde 'mapweergave', waardoor je met behulp van de knoppen:
    1. 'Alles samenvouwen', alle mappen kan dichtvouwen, zodat enkel de namen van het cursusmenu zichtbaar zijn
    2. 'Alles uitvouwen' alle mappen kan uitvouwen waardoor voor elk inhoudsgebied alle onderliggende mappen, submappen en items worden getoond
  2. Maar je kan ook met behulp van de plustekens, die een item voorafgaan, de inhoud 'achter de knop' openklappen en met het minteken weer dichtklappen

  1. Je kan de mapweergave filteren door een zoekterm in het invoerveld 'Filteren...' in te tikken, waardoor enkel de mappen worden getoond waarin je zoekterm voorkomt.

  1. De voornoemde 'mapweergave' kan je ook in het cursusmenu zelf aanzetten door op de knop 'Mapweergave weergeven' te klikken

Noot: in de 'Mapweergave' van het cursusmenu, worden de knoppen 'Menu-item toevoegen' en 'Volgordeaanpassing' niet getoond. Klik op de knop 'Tekstweergave' om over deze knoppen te uknnen beschikken.

  1. En je kan de mapweergave weer verlaten met behulp van de knop 'Tekstweergave'
  2. Klikken op de knop 'Vernieuwen' ververst de inhoud van het cursusmenu zodat recente wijzigingen (zie verder) correct worden weergegeven.

7.3 De opties van het cursusmenu wijzigen

Wanneer de bewerkingsmodus 'Aan' staat, dan wordt het cursusmenu in ontwerpweergave getoond, met als gevolg dat een aantal nieuwe knoppen actief is: de knoppen om nieuwe items toe te voegen aan het menu en om de items in het menu te verplaatsen .

Wanneer deze knoppen in de 'Bewerkingsmodus' niet verschijnen, controleer dan of het cursusmenu in 'Tekstweergave' wordt weergegeven door op de knop te klikken

7.3.1 Menuknoppen verplaatsen

De items (koppelingen of knoppen) van het cursusmenu kunnen met ingedrukte linkermuisknop naar elke andere locatie binnen het menu gesleept worden met behulp van de knop die elk item voorafgaat wanneer je er je muiswijzer op positioneert

Een alternatief hiervoor biedt de knop 'Volgordeaanpassing' die ook in de kop van het cursusmenu wordt weergegeven.

  1. Klik op de knop 'Volgordeaanpassing' , waardoor het dialoogvenster 'Volgorde wijzigen: menu-items' wordt geopend
  2. Klik het te verplaatsen menu-item aan om het te selecteren

  1. Gebruik de knoppen 'Omhoog verplaatsen' en 'Omlaag verplaatsen' om het geselecteerde item naar de gewenste plaats in het menu te verplaatsen
  2. Klik op de knop 'Verzenden' wanneer je daarmee klaar bent

7.3.2 Icoon 'Niet beschikbaar'

Achter een item verschijnt soms het icoon dat aangeeft dat het betreffende gebied door de cursusleider of communitybeheerder nog niet beschikbaar werd gesteld voor studenten ; deze knop zal bijgevolg niet in het cursusmenu van studenten worden getoond en studenten kunnen de inhoud 'achter de knop' dan ook niet weergeven.

7.3.3 Icoon 'Leeg gebied'

Het icoon geeft aan dat de cursusleider of communitybeheerder in dit inhoudsgebied nog geen items (documenten, presentaties, toetsen,...) heeft ingevoerd. Ook in dat geval zal deze menuknop niet in het cursusmenu van studenten verschijnen om te voorkomen dat studenten nodeloos op een 'lege knop' klikken. Omdat instructors vaak verzuimen om de koppelingen naar niet gebruikte gebieden uit het cursusmenu te verwijderen, is deze functie bijzonder nuttig.

Om een gebied beschikbaar (toegankelijk) te maken voor studenten moet bijgevolg aan twee voorwaarden zijn voldaan:

  1. de knop moet 'beschikbaar' worden gesteld en dus worden weergegeven in het cursusmenu (zie verder)
  2. én in het gebied moeten items (teksten, afbeeldingen,...) of tools (discussieforum, cijferlijst, kalender, e-mail, opdrachten, groepspagina,...) worden ingevoegd.

7.3.4 Menuknoppen beheren

Achter elk item verschijnt tevens een knop 'Menu-opties' wanneer je de muiswijzer boven een knop positioneert. Deze knop opent bij het aanklikken een contextmenu met enkele voor de hand liggende opties.

 

 

 

7.3.4.1. 'Naam koppeling wijzigen'

Toont de knopnaam in een invoerveld waarin wijzigingen aan de naam van de koppeling kunnen worden aangebracht ; sla de wijziging op door op de knop 'Bewaren' (met het groene vinkje) te klikken:

7.3.4.2. 'Koppeling verbergen/weergeven'

Deze menu-optie zorgt ervoor dat de knop zichtbaar is voor studenten (de standaardinstelling) of niet zichtbaar is. In het laatste geval verschijnt achter de knop in bewerkingsweergave het icoon . Het 'niet zichtbaar' zijn van een knop/koppeling betekent meteen dat het 'achterliggende gebied' (inhoudsgebied, docenteninformatie, groepspagina,...) niet beschikbaar is voor studenten.

7.3.4.3. 'Gastgebruik toestaan'

Door op deze menu-optie te klikken maak je het onderliggende inhoudsgebied toegankelijk voor 'externe gebruikers', nadat je deze externen als 'Gast' toegang tot Toledo hebt verschaft.

7.3.4.4. 'Waarnemers toestaan'

Deze optie wordt in UCLL niet gebruikt.

7.3.4.5. 'Verwijderen'

Verwijdert de knop uit het cursusmenu waardoor het 'achterliggend' (inhouds-)gebied niet meer door studenten kan worden geopend.

Let op: ook alle items die in het gebied werden ingevoerd worden onherroepelijk verwijderd!

Toledo vraagt daarom eerst om bevestiging en stelt voor om - als alternatief voor de verwijdering - de beschikbaarheid van het gebied op te heffen (wat je kan realiseren door de optie 'Koppeling verbergen' in het contextmenu aan te klikken zoals in voorgaande paragraaf uitgelegd of door in onderstaande boodschap op de gelijknamige knop te klikken).

Klikken op de knop 'Inhoud verwijderen' leidt naar volgende boodschap, waarin de items, die samen met de knop zullen worden verwijderd, worden opgesomd:

Klik op de knop 'Verwijderen' om de definitieve verwijdering door te voeren.

7.4. Nieuwe menuknop toevoegen

Om een nieuwe knop of koppeling aan het cursusmenu toe te voegen gebruik je de knop 'Menu-Item toevoegen' linksboven in het cursusmenu.

In het vervolgmenu worden volgende opties aangeboden:

7.4.1 Inhoudsgebied maken

Deze optie maakt een nieuw leeg inhoudsgebied waarin je allerhande leermaterialen, opdrachten, toetsen, koppelingen naar externe websites, enzovoort kan invoegen. Je moet een gepaste (betekenisvolle) naam invoeren en de beschikbaarheid van het inhoudsgebied voor studenten opgeven. Door op de knop 'Verzenden' te klikken wordt de koppeling of knop naar het nieuwe inhoudsgebied onderaan in het cursusmenu toegevoegd. Je kan het echter naar de gewenste locatie verslepen (), zoals hoger werd toegelicht.

Daarna kan je aan het nieuwe inhoudsgebied zelf items en mappen toevoegen, waardoor de knop zichtbaar wordt voor studenten.

7.4.2. Toolkoppeling maken

Maakt een knop/koppeling naar een Toledo-tool (discussieforum, cijferlijst, kalender, e-mail, opdrachten, groepspagina,...).

  1. Klik op de knop 'Menu-Item toevoegen' en vervolgens op de optie 'Toolkoppeling maken'
  2. Voer een naam in voor de nieuwe knop/koppeling
  3. Klik de keuzelijst open
  4. Kies uit de verschillende tools in de keuzelijst de gewenste
  5. Geef in het selectievakje op of de tool beschikbaar moet zijn voor studenten
  6. Klik op de knop 'Verzenden' wanneer je daarmee klaar bent
  7. De nieuwe knop verschijnt onderaan in het cursusmenu
  8. Door deze aan te klikken wordt de tool geopend

 

7.4.3. Cursuskoppeling maken

Maakt een knop die bij het aanklikken het gebied opent waarin een geselecteerd item werd ingevoegd, zodat studenten snel (belangrijke, frequent te gebruiken,...) items kunnen vinden.

  1. Klik op de knop 'Menu-Item toevoegen' en vervolgens op de optie 'Cursuskoppeling maken'
  2. Klik op de knop 'Bladeren' om het dialoogvenster 'Cursuskoppeling selecteren' te openen
  3. Selecteer het gewenste item of de gewenste map of tool in één van de (inhouds-)gebieden door het aan te klikken
  4. Daardoor wordt het dialoogvenster gesloten en het pad (de verwijzing) naar het geselecteerde item ingevoegd in het invoerveld 'Locatie'
  5. Voer een naam in voor de nieuwe knop/koppeling in het invoerveld 'Naam'
  6. Geef in het selectievakje op of de knop beschikbaar moet zijn voor studenten
  7. Klik op de knop 'Verzenden' wanneer je daarmee klaar bent
  8. Verplaats de nieuwe knop naar de gewenste locatie in het cursusmenu
  9. Door deze knop aan te klikken wordt het betreffende gebied geopend

 

 

 

 

7.4.4. Webkoppeling maken

  1. Voer een naam in voor de nieuwe knop/koppeling
  2. Tik het webadres in het invoerveld 'URL'
  3. Geef in het selectievakje op of de tool beschikbaar moet zijn voor studenten
  4. Klik op 'Verzenden'

Bij het aanklikken van de knop in het cursusmenu wordt de opgegeven website meteen geopend in een nieuw tabblad van je browser.

 

 

 

 

 

7.4.5. Subkop maken

Vanaf versie 9.0 is het mogelijk om in het cursusmenu een subkop aan te brengen: een vetjes weergegeven titel die de onderliggende knoppen omschrijft en groepeert en die wordt onderstreept met een volle lijn.

  1. Klik op de knop 'Menu-Item toevoegen'
  2. Kies voor de optie 'Subkop toevoegen'
  3. Voer de naam van de subkop in
  4. Klik op 'Verzenden'
  5. Sleep de subkop naar de gewenste plaats in het cursusmenu

Je kan meerdere subkoppen in het menu invoeren.

 

 

7.4.6. Scheidingsteken maken

De optie 'Scheidingsteken maken' voegt bij het aanklikken meteen een horizontale lijn toe onderaan het cursusmenu.

Sleep het scheidingsteken naar de gewenste plaats in het menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.4.7. De lay-out van het cursusmenu wijzigen

Om de stijl van het cursusmenu te wijzigen beschik je over tal van opties:

Al deze functionaliteiten kan je instellen als volgt:

  1. Klik in het configuratiescherm op de optie 'Aanpassen'
  2. Klik in het daardoor geopende uitklapmenu voor de optie 'Lesstijl'
  3. Toledo opent de pagina 'Lesstijl' waarin voornoemde instellingen worden aangeboden

Noot: niet alle onderstaande functies en mogelijkheden zijn beschikbaar voor Toledo-communities, maar kan je enkel op Toledo-cursussen toepassen. In onderstaand overzicht wordt aangegeven voor welke leeromgevingen de betreffende functie wordt aangeboden

7.4.7.1 Cursusstructuur selecteren

  1. Klik in de keuzelijst op één van de 32 opties, die evenveel cursussjablonen beschikbaar stellen
  2. Daardoor wordt een beschrijving van de geselecteerde cursusstructuur getoond, waardoor je kan beoordelen of deze structuur aan je behoeften tegemoetkomt

  1. Klik op de koppeling 'Meer informatie over cursusstructuren' om een webpagina te openen waarin je bijkomende toelichting bij het gebruik van cursusstructuren kan nalezen. Voor een aantal cursusstructuren is namelijk een complete handleiding voorzien waarin je de betekenis en het mogelijke gebruik van de cursusmenuknoppen en de 'achterliggende' inhoudsgebieden of tools (discussiefora, blogs,...) kan vinden.

  1. De menu-items, die aan je cursusmenu zullen worden toegevoegd, worden rechts op je beeldscherm opgesomd
  2. Klik op de vernoemde menu-items om een dialoogvenster te openen waarin de betekenis en het mogelijke gebruik van het item wordt toegelicht
  3. Wanneer je beslist hebt om een cursusstructuur te importeren, klik dan op de knop 'Deze structuur gebruiken'
  4. Daardoor verschijnt een selectievakje 'Inclusief voorbeeldinhoud' waarmee je kan aangeven of je in de geïmporteerde gebieden al dan niet instructieteksten en voorbeelden wil opnemen

Wanneer je het selectievakje uit laat staan, dan worden enkel de menu-items aan je cursusmenu toegevoegd

  1. Klik op de knop 'Verzenden' om een dialoogvenster te openen waarin je wordt gevraagd om de import van de geselecteerde cursusstructuur verder te zetten

  1. Klik op de knop 'OK' indien dat inderdaad je bedoeling, waarna Toledo even zoet is met het doorvoeren van de wijzigingen in je cursus

  1. Na enige tijd verschijnt de melding dat de 'cursusstijl' werd bijgewerkt en wordt het nieuwe cursusmenu getoond met daarin bovenaan de geïmporteerde menu-opties, terwijl de Toledo-pagina 'Aanpassen' wordt geopend (je kan deze pagina later terug openen door in het configuratiescherm op de optie 'Aanpassen' te klikken).

  1. Door op één van de nieuwe cursusmenu-items te klikken wordt het achterliggende inhoudsgebied of de achterliggende tool-pagina geopend.

    Zo werd in de figuur hiernaast op de knop 'Hoorcolleges' geklikt van de geïmporteerde cursusstructuur 'Colleges' om het inhoudsgebied 'Hoorcolleges' te openen.

    Op deze pagina verschijnt een heleboel informatie aangaande het gebruik van het inhoudsgebied (wanneer je bij het importeren van de cursusstructuur de optie 'Inclusief voorbeeldinhoud' hebt aangevinkt):

    1. Een toelichting aangaande de (inhoudelijke) gebruiksmogelijkheden van het inhoudsgebied

    2. Tips aangaande de implementatie

    3. Technische toelichtingen aangaande het bewerken van de voorbeeldinhouden

    4. Koppelingen naar uitgebreide helppagina's van de ontwikkelaar van Toledo (Blackboard) boordevol interessante technische en inhoudelijke informatie

    1. Uitgewerkte voorbeelden aangaande het beoogde resultaat van het inhoudsgebied

    2. Suggesties aangaande de lesopbouw met opsomming van de leermaterialen die mogelijkerwijze kunnen worden ingezet vanuit Toledo

 

  1. Wanneer je in het cursusmenu op een koppeling naar een tool-pagina klikt, wordt een toelichting aangaande deze tool getoond (discussieforum, elektronische opdracht, elektronische toets,...).

Zo werd, bij wijze van voorbeeld, in de figuur hiernaast op het cursusmenu-item 'Vragen en antwoorden' geklikt van de geïmporteerde cursusstructuur 'College'.

Daardoor wordt een tool-pagina geopend waarin tal van helpteksten en voorbeelden je op weg zetten om deze tool binnen de context van de geselecteerde cursusstructuur in te zetten:

  1. Een toelichting waarin het gebruik van een discussieforum wordt uitgelegd
  2. Een toelichting bij de te volgen procedure om de tool aan te passen aan de eigen cursusinhouden
  3. Koppelingen naar de helppagina's van de ontwikkelaar van het teleleerplatform (Blackboard) met bijkomende info aangaande de tool
  4. Instructievideo's (Engelstalig) die de implementatie van de tool aanschouwelijk voorstellen

 

  1. Voorbeelden van een uitgewerkte tool

 

  1. Het spreekt voor zich dat je de aangeboden leermaterialen (voorbeeldinhouden en tools) door de cursusstructuur op de gebruikelijke wijze kan verwijderen, wanneer je ze niet nodig hebt, enerzijds, maar dat diezelfde voorbeeldinhouden en -tools erg inspirerend kunnen zijn voor de elektronische ondersteuning van je onderwijspraktijk.

7.4.7.2 Cursusbeginpunt selecteren

In de keuzelijst 'Beginpunt' kan je opgeven welk inhoudsgebied of toolgebied de student rechts op het beeldscherm te zien krijgt, wanneer hij/zij de cursus of organisatie voor het eerst opent.

Deze optie is ook beschikbaar voor Toledo-communities.

  1. Klik in het configuratiescherm op de optie 'Aanpassen'
  2. Klik in het daardoor geopende uitklapmenu voor de optie 'Lesstijl'
  3. Toledo opent de pagina 'Lesstijl' waarin de keuzelijst 'Beginpunt' wordt aangeboden

Klik hier voor meer info.

 

 

 

 

7.4.7.3 Cursusthema selecteren

Je kan het uitzicht van je Toledo-cursus wijzigen door er een cursusthema op toe te passen. Een cursusthema past een kleurenschema (sjabloon) toe op de achtergronden, de titels en subtitels, de knoppen en koppelingen van je Toledo-cursus. Cursusthema's hebben geen invloed op de inhoud van je cursus.

Cursusthema's zijn niet beschikbaar voor Toledo-communities, enkel voor Toledo-cursussen.

OPGELET: het toepassen van sommige cursusthema's heeft tot gevolg dat de 'navigatiebalk' (de 'broodkruimels' die normaliter net boven het cursusmenu worden weergegeven) niet langer wordt getoond, wat een snelle navigatie doorheen de cursus sterk kan bemoeilijken!

Enkele voorbeelden:

7.4.7.4 Standaardweergave van de inhoud

Nog steeds in de pagina 'Lesstijl', laat de sectie 'Standaardweergave van inhoud' je toe om in te stellen hoe de mappen en items in inhoudsgebieden worden weergegeven, wanneer gebruikers de cursus de eerste keer openen:

  1. 'Alleen pictogram'
  1. 'Alleen tekst'
  1. 'Pictogram en tekst': Kies Pictogram en tekst om zowel een afbeelding als de naam en de beschrijving van het item weer te geven. Dit is de standaardinstelling.

 

 

Wanneer je de gekozen weergave meteen op alle eerder aangemaakte inhoudsgebieden wil toepassen, vergeet dan niet het selectievakje 'Pas deze weergave toe op alle bestaande inhoud' aan te vinken.

De optie is ook beschikbaar voor Toledo-communities.

7.4.7.5. Banner selecteren

In de sectie 'Banner selecteren' kan je met behulp van de knop 'Bladeren in mijn computer' een afbeelding opzoeken. De geselecteerde afbeelding wordt dan weergegeven bovenaan de pagina, die als beginpunt werd opgegeven in de voorgaande sectie.

Een voorbeeld van een banner:

De optie is ook beschikbaar voor Toledo-communities.


Andere onderwerpen van het zelfstudiepakket 'Gebruiksklaar maken':
   
Zoeken in het zelfstudiepakket 'Gebruiksklaar maken':
               Laatst gewijzigd: 1/11/2019 - Erik Penen